AI och demokrati – går det ihop?

I den snabba tekniska utvecklingen av AI är det viktigt att behålla fokus på de demokratiska värderingarna och frågor som rör oss medborgare, när stora delar av spelplanen för samhället ställs om. I detta samtal tar vi avstamp i de teknologiska framstegen som har skett och hur dessa påverkar demokratiska processer både inom facket på arbetsplatsen, inom TCO-förbunden och samhället i stort.

Tillsammans med våra gäster gräver vi djupt i frågor som rör den teknologiska utveckling som sker inom AI-området och hur vi kan använda verktygen i vårt föreningsarbete, men även i det större perspektivet med fokus på vad som händer när vi inte är med och påverkar utvecklingen, samt hur AI påverkar samhället och demokratin i stort och hur det påverkar oss i facket på arbetsplatsen.

Medverkande i detta kunskapssamtal är Susanne Drakborg, senior programansvarig och Team Lead i projektet Stella Polaris, World Childhood Foundation, Samuel Somo, utvecklingsstrateg på NBV, Carl Norling Markai, Impact Initiative Developer, AI Sweden. Samtalet leds av Anna Bergkvist på TCO.

Fördjupning och tips

Nedan hittar du några reflektions- och diskussionsfrågor samt förslag på fördjupning.

Fundera själv och diskutera med dina fackliga kollegor

  • Hur pratar vi om AI på vår arbetsplats?
  • Hur skulle vi kunna prata om AI utifrån vår fackförening?
  • Hur kan vi ta oss an utmaningen att lära oss mer om hur AI påverkar arbetslivet?

Tips och länkar

  • AI Sweden erbjuder en gratis onlinekurs Starta din AI-resa och du kan även lyssna på deras podd AI Sweden Podcast. Du kan också prenumerera på deras nyhetsbrev
  • SVT Play en dokumentärserie Generation AI från 2024 fritt tillgänglig.
  • Internetstiftelsen förklarar på sin hemsida vad AI egentligen är. Studieförbundet NBV har AI-verktyget Studieplansgeneratorn som ger dig förslag på upplägg av studiecirklar (detta verktyg omnämns i det digitala kunskapssamtalet).

Var och hur

Du hittar Fackliga akademins digitala kunskapssamtal som textad video på TCO:s Youtube. Du kan även lyssna på avsnittet som podd i Civilsamhällespodden
Samtalet sändes den 24 oktober 2024.  

Prenumerera på Fackliga akademins nyhetsbrev för att få inbjudningar till kommande seminarier och utbildningar.

Målgrupp

Fackliga akademins digitala kunskapssamtal riktar sig främst till dig som är förtroendevald lokalt, regionalt eller centralt inom ett TCO-förbund men även du som anställd på ett TCO-förbund är varmt välkommen att lyssna. 

 

Bild på Ronny  Tedestedt

Utbildningsansvarig, Fackliga akademin

Ronny Tedestedt