Europasamarbetets möjligheter – facket, fred och demokrati

I utbildningen Europasamarbetets möjligheter – facket, fred och demokrati får du lära dig mer om vem som gör vad på EU-nivå, hur facken är med och påverkar och varför detta handlar om fred och demokrati. Utbildningen bygger på gemensamt och individuellt lärande. Studieresa till Bryssel ingår och vi träffas också i det digitala rummet.

Ansökan öppnar preliminärt under januari 2025. 
För att söka utbildningen behöver du ditt förbunds godkännande (av utbildningsansvarig eller motsvarande som förtroendevald, av din närmaste chef som förbundsanställd). 
Begränsat antal platser. Löpande antagning, först till kvarn.

 

Europasamarbetets möjligheter – facket, fred och demokrati är en utbildning för dig som bättre vill förstå hur Europasamarbetet fungerar, vilken roll EU-institutionerna har och hur facken är med och påverkar - både i Bryssel och på hemmaplan.    

Med kriget i Ukraina påminns vi om Europas genom tiderna blodiga historia och att fred inte kan tas för givet. EU började som ett fredsprojekt och har sedan dess utvecklats till så mycket mer. I dessa tider är unionens betydelse viktigare än någonsin. Att EU håller ihop och håller fast vid grundläggande värden som demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer är centralt. EU är också ett ekonomiskt och politiskt samarbete i vilket Sverige deltar. Att ekonomisk utveckling går hand i hand med schysta arbetsvillkor är förutsättningar inte minst för en rättvis klimatomställning. 

Under utbildningen lär vi oss mer om beslutsprocesserna och vem som gör vad, samtidigt som vi undersöker kopplingarna mellan beslut fattade på EU-nivå och svenska arbets- och livsförhållanden och fackens viktiga roll. Steget från Bryssel till hemmaplan är mindre än man kan tro. Valet till Europaparlamentet ägde rum under juni 2024. Och i december 2024 tillträdde den nya EU-kommissionen. Under studieresan träffar vi de ny-/omvalda parlamentarikerna liksom tjänstemän på EU-institutioner, fackliga företrädare med flera. 

Programmet görs i nära samarbete med våra kollegor på LO:s, TCO:s och Saco:s fackliga Brysselkontor, som vi också besöker. 

 

Målgrupp 

Europasamarbetets möjligheter – facket, fred och demokrati är öppen för både förtroendevalda och förbundsanställda inom TCO-förbunden. Du som är intresserad av och bättre vill förstå Sveriges medlemskap i EU, vem som gör vad och hur facken kan vara med och påverka är välkommen att söka. Internationell arbetslivserfarenhet är inget krav. De allra flesta av studiebesöken genomförs på svenska.

Mål

Efter genomgången utbildning förväntas deltagarna:

  • bättre förstå Europasamarbetets roll och betydelse för fred och demokrati 
  • bättre förstå beslutsprocesserna på EU-nivå och hur dessa beslut kan påverka arbets- och livsvillkor i Sverige
  • kunna ge exempel på hur facket kan vara med och påverka, både i Bryssel och på hemmaplan.

Upplägg och datum

Denna utbildning består av fyra delar. Datum 2025 nedan.

  • Del 1: Introduktion (ca 8-13 timmar beroende på din ambitionsnivå)
    Tisdag 8 april kl. 13:00-17:00 via Zoom.
    Vi börjar med att träffas i det digitala rummet via Zoom för en introduktion av utbildningen och deltagare (3 timmar).
    Under perioden 9 april - 9 maj genomför vi en digital studiecirkel (ca 5-10 timmar) för grundläggande kunskaper om EU:s centrala institutioner, beslutsprocesser och historia. Boken Facket och EU – så funkar det ingår och skickas till alla deltagare.  
  • Del 2: Studieresa till Bryssel (fyra dagar).
    Måndag 12 maj - torsdag 15 maj.  
    Väl förberedda reser vi till Bryssel och besöker bland annat några av EU-institutionerna, träffar europaparlamentariker, tjänstemän och fackliga företrädare. Vi besöker också LO:s, TCO:s och Saco:s Brysselkontor.  
  • Del 3: Eget arbete (ca 4-8 timmar beroende på din ambitionsnivå)
    16 - 23 maj. Genomförande av en mindre uppgift kopplat till Europasamarbetet med egen reflektionsuppgift. Laddas upp på plattformen Howspace och delas med de andra deltagarna inför den avslutande träffen.
  • Del 4: Uppföljning och vägar framåt (3 timmar)
    27 maj kl. 13:00-16:00. Vi träffas i det digitala rummet via Zoom för uppföljning, erfarenhetsutbyte och utvärdering. 
     

Deltagaravgift

Deltagaravgiften är 10 950 SEK exkl moms per person. I deltagaravgiften ingår utbildning, litteratur, hotell och frukost i Bryssel, samt en lunch i Bryssel. Ditt förbund eller arbetsgivare står för deltagaravgiften samt därtill kostnader för resa till och från Bryssel, eventuell förlorad arbetsinkomst samt eventuella övriga ersättningar.   

Ytterligare information

Ytterligare information om utbildningen lämnas av Ronny Tedestedt.