Hur kan facket på jobbet vara inkluderande?
Vad innebär egentligen ett tillgängligt möte för alla? Hur säkerställer vi att alla kan delta på samma villkor? Vilka är de vanligaste misstagen vi gör, som hindrar deltagande? Du får lära dig mer om hur vi kan möta engagerade och medlemmar med olika förutsättningar. Helt enkelt, hur får vi funkis att funka?
I detta samtal utforskar vi hur vi kan inkludera medlemmar med olika förutsättningar, allt från fysiska till kognitiva nedsättningar, i sitt föreningsliv. Vi diskuterar begränsningar i nuvarande mötesformer och aktiviteter som kan hindra deltagande i föreningens demokratiska processer.
Medverkande är Zarah Melander, intressepolitiskt ombud på nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH; Ebba Carlsson, kommunikatör i projektet “Engagera alla” på Volontärbyrån; samt Maria Johansson, specialist funktionsrätt på Samhall. Samtalet leds av Anna Bergkvist på TCO.
Fördjupning och tips
Nedan hittar du några reflektions- och diskussionsfrågor samt förslag på fördjupning.
Fundera själv och diskutera med dina fackliga kollegor
- Vilka funktionsnedsättningar har sannolikt våra medlemmar – synliga och osynliga?
- Hur kan vi bli mer tillgängliga utifrån våra medlemmars förutsättningar?
Tips och länkar
- Volontärbyråns guide för ökad tillgänglighet, som du hittar gratis i pdf eller i tryck tillgängligt hos bokhandlare.
- Visions digitala utbildning En arbetsplats för alla.
- Projektet begriplig text om att skriva lättillgängligt.
Var och hur
Du hittar kunskapsseminarier som textad video på TCO:s Youtube. Du kan även lyssna på avsnittet som podd i Civilsamhällespodden. Samtalet sändes 4 juni 2024.
Prenumerera på Fackliga akademins nyhetsbrev för att få inbjudningar till kommande seminarier och utbildningar.
Målgrupp
Fackliga akademins digitala kunskapssamtal riktar sig främst till dig som är förtroendevald lokalt, regionalt eller centralt inom ett TCO-förbund men även du som anställd på ett TCO-förbund är varmt välkommen att lyssna.