Seminarium: Kompromissens kraft

Demokrati

Event

2023-02-15

Här kan du se seminariet Kompromissens kraft. Seminariet är ett samtal där den politiska kompromissen står i fokus. Medverkar gör bland andra Therese Svanström, ordförande i TCO och Ingvar Carlsson, tidigare statsminister och partiledare för Socialdemokraterna. Samtalet är en del i TCO Arena för dialog.

Logotype: TCO arena för dialog

 

Väljarna vill se samarbete och breda politiska överenskommelser: 9 av 10 vill att riksdagspartierna kommer överens i viktiga frågor, visar en undersökning som Novus utförde åt TCO efter valet. Men går det när det politiska samtalet får högre och högre tonläge?

De senaste åren har regeringar från båda blocken misslyckats med angelägna överenskommelser kring bland annat energi- och pensionsfrågor. Samtidigt står vi inför komplexa utmaningar som kräver långsiktiga lösningar som håller över tid.

För att bättre förstå när politiska kompromisser lyckas och vilka förutsättningar som behövs bjuder TCO in till ett samtal om den politiska kompromissen och dess hantverk.

Seminariet är en del av TCO:s arbete för att erbjuda en arena för dialog, samarbete och gemensamt lärande. Syftet är att bidra till den politiska förmågan att hantera långsiktigt ansvarstagande och komplexa samhällsutmaningar. 

Seminariet riktar sig främst till dig som är arbetar med politik, journalistik eller opinion, men alla är välkomna. 

Medverkande

Ingvar Carlsson, tidigare statsminister (S)

Therese Svanström, ordförande TCO

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

Louise Bringselius, docent i organisation och ledning vid Lunds universitet

Tobias Wikström, ledarskribent Dagens Industri

 

Bild på Axel  Eriksson

Kommunikatör

Axel Eriksson