Föräldraförsäkringen fyller 50 år, hur kan den bidra till ökad jämställdhet framåt?

Jämställdhet, Almedalen

Event

2024-05-27

Föräldraförsäkringen fyller 50 år, hur kan den bidra till ökad jämställdhet framåt?

Datum: 2024-06-27

Tid: 10:00 AM

Plats: TCO-landet i Almedalen eller tco.se

När föräldraförsäkringen kom kallades den för ett vansinnigt förslag av motståndarna. Men vad har egentligen hänt under de här 50 åren, har föräldraskapet blivit mer jämställt? Det tar TCO reda på i en dokumentär om föräldraförsäkringens historia. Välkommen på filmvisning och politikersamtal.

I år fyller föräldraförsäkringen 50 år, en reform värd att fira. När den kom kallades den för ett vansinnigt förslag av motståndarna, och den revolutionerade synen på jämställt föräldraskap. Men vad har egentligen hänt under de här 50 åren, har föräldraskapet blivit mer jämställt? För att ta reda på det har TCO producerat en 35 minuter lång dokumentärfilm om föräldraförsäkringens historia. Med Emma Molin som programledare får vi följa med på resan från 1974 till i dag. Emma möter mammor, pappor, experter och politiker som var med och formade föräldraförsäkringen.

TCO visar filmen i Almedalen och därefter följer ett samtal med ledande politiker. Vad behöver hända för att föräldraförsäkringen ska bidra till ökad jämställdhet kommande decennier? Behöver mer göras för att öka pappors föräldraledighet och uttag av föräldradagar? Hur vill partierna reformera föräldraförsäkringen?

Medverkande

Anders Ygeman (S), riksdagsledamot

Eleonore Lundkvist (M), riksdagsledamot

Janine Alm Ericson (MP), riksdagsledamot 

Moderator: Sofia Brändström, kommunikationsstrateg, TCO 

 

Häng kvar på efterföljande jämställdhetsmingel

Efter filmvisning och panel följer mingel tillsammans med Sveriges kvinnoorganisationer

Bild på Sofia Brändström

Kommunikationsstrateg

Sofia Brändström

Bild på Åsa  Forsell

Utredare: jämställdhet

Åsa Forsell