Inrätta expertkommitté – behövs underlag för samlad skattereform
Samhällsekonomi
Debattartikel
2020-12-04
I dagarna är det 31 år sedan "Århundradets skattereform" presenterades. Sedan dess har mycket hänt, både i omvärlden och i skattesystemet. Globalisering, digitalisering, klimathot och förändrad demografi skapar andra krav på skattesystemet. Samtidigt har skattesystemet, av goda, och ibland mindre goda, skäl getts många förändringar som även gör det mindre transparent, begripligt och förutsägbart.
Det är därför hög tid för en ny, samlad skattereform. Inte lika genomgripande som den förra, men där flera problem och förändringskrav läggs samman för att skapa genomförbarhet.
TCO har arbetat för en sådan reform i många år, tillsammans med allt fler organisationer, forskare och aktörer i samhällsdebatten. Det var därför mycket glädjande när flertalet partier uttryckte liknande uppfattningar inför valet 2018, och därefter kom att utgöra punkt 4 i januariavtalet, som ligger till grund för regeringen och samarbetspartiernas ekonomiska politik.
Dock har, till synes, ännu ingenting skett för att inleda det arbetet. Istället sprutar finansdepartementet ut olika större och mindre skatteförändringar som åtminstone delvis gör skattesystemet än mer krångligt till tveksam nytta.
Avgörande för framtiden är att vi måste arbeta längre och samtidigt fylla på med kunskap och kompetens för morgondagens arbetsliv och samhälle. Vi måste minska vår klimatpåverkan och vi måsta ta tillvara ny teknik och vetenskapliga framsteg för att stärka svensk konkurrenskraft och samtidigt säkra en trygg välfärd.
Det borde gå att skapa en rimlig samsyn kring vilka de grundläggande problemen är för Sverige och därmed de principer som skattesystemet ska vila på.
Skattedebatten borde fokusera på hur vi långsiktigt ska kunna finansiera de offentliga åtagandena samtidigt som skattesystemet främjar hållbar tillväxt och konkurrenskraft. I takt med att vi behöver ett allt längre arbetsliv och omvandlingstrycket på arbetsmarknaden blir större och snabbare, behöver vi inkomstskatter som gynnar individens omställningsförmåga, till mer utbildning och till ett större risktagande. Det allt större behovet av att individen tar eget ansvar för omställning och återkommande utbildning, samt den betydande risk även en anställd tar när man satsar på ett nytt och växande företag, innebär att möjligheterna till avkastning av sådana val måste öka. TCO anser därför att det måste löna sig bättre att utbilda sig, att öka sin arbetstid, att ta ansvar och förkovra sig.
TCO drar därmed konkret slutsatsen den statliga inkomstskatten bör minska, färre ska omfattas och därmed marginalskatten sänkas.
En skattereform med bred politisk uppslutning är viktig för den långsiktiga stabiliteten och förutsägbarheten om villkor för jobb och företagande, och långsiktigt stabil finansiering av välfärden. Det kommer dock inte att ta bort de olika åsikter som finns politiskt inte minst kring hur höga eller låga de sammanlagda skatterna ska vara. En rimlig utgångspunkt för ett reformarbete är därför oförändrad skattekvot, som därefter lämnar till den politiska majoriteten att öka eller minska uttaget. Men inte fastna och låta den frågan hindra en strukturreform.
Regeringen bör därför inrätta en expertkommitté som tar fram ett underlag för en samlad skattereform, där partierna sedan med detta underlag kan förhandla fram ett stabilt skattesystem för morgondagen.
Relaterat
Samhällsekonomi
TCO:s remissvar på Likvärdighet och effektivitet i kommunsektorn, SOU 2024:50
I remissen tillstyrker TCO bland annat förslaget om principen att statsbidrag till kommuner och regioner i huvudregel...
Samhällsekonomi
TCO om budgeten: Saknas satsningar på klimat, välfärd och omställning
Idag presenterade regeringen budgeten för 2025. TCO hade velat se större satsningar på välfärden och klimatet i...
Samhällsekonomi
Allmänheten väljer satsningar på välfärd framför skattesänkningar
4 av 5 vill att regeringen satsar på välfärden före skattesänkningar för de som arbetar. Det håller även en majoritet...