Vi har valt dialog - det har gett resultat

Samhällsekonomi

Debattartikel

2020-05-14

TCO:s medlemsförbund har varit viktiga parter i de samtal som förts för att begränsa pandemins verkningar på ekonomin och arbetsmarknaden, skriver Therese Svanström i en replik i Svenska dagbladet.

Magnus Henrekson, vd på det till Svenskt Näringsliv kopplade Institutet för näringslivsforskning, hävdar att bland annat TCO har gjort för lite för att stödja svenska företag under coronapandemin. Det är en felaktig uppfattning.

De senaste veckorna har jag, mina fackliga kollegor och mina medarbetare haft en mängd möten och kontakter med regering, samarbetspartier och opposition för att hantera den mycket svåra situation som svensk arbetsmarknad befinner sig i just nu. Vi har talat om vikten av att stötta arbetstagare, egenföretagare, men också arbetsgivare.

TCO:s medlemsförbund har varit viktiga parter i de samtal som förts inom olika samhällssektorer för att begränsa pandemin och begränsa pandemins verkningar på ekonomin och arbetsmarknaden. Detta är ett arbete som inte alltid syns utåt, men det gör det inte mindre viktigt.

I många fall sammanfaller stödet till arbetsgivarna och deras anställda. Stödet till korttidsarbete, som varit mycket viktigt för TCO och flera av våra förbund, har stor betydelse för företag som kan växla ner under krisen med betydande kostnadssänkningar för att sedan snabbt kunna komma igång igen. Vi har agerat för att bredda stödet till fler branscher och för att hitta lösningar för de som inte omfattas. Dessutom utgör många av de satsningar på utbildning som vi också har varit med och drivit fram direkt eller indirekt satsningar på företag genom att de finansierar kompetensutveckling och underlättar företagens kompetensförsörjning.

Regering och riksdag har redan gjort flera insatser för att förstärka företagens likviditet och på andra sätt underlätta för företag att överleva. Men fler insatser behövs sannolikt.

De insatser som hittills presenterats, exempelvis korttidsarbete, avlyft sjuklönekostnad, hyressubventioner, skattekrediter och utvidgade lånemöjligheter, är i huvudsak bra. Det kommer däremot sannolikt behövas göras mer allt eftersom situationen utvecklar sig. Företag som i grunden är livskraftiga måste kunna övervintra den period när ekonomin står alltför stilla. Insatserna bör vara kraftfulla, men det är dock viktigt att de utformas på rätt sätt.

De principer som TCO vill att dessa ska utgå ifrån är att de ska vara effektiva (uppnå sitt syfte), att de ska vara reversibla (gå lätt att ta bort, praktiskt och politiskt) samt strukturellt riktiga (ge positiva effekter även på sikt). Verksamheter som redan innan hade problem med lönsamheten ska inte hållas under armarna och tillfälliga subventioner får inte förvandlas till permanenta branschstöd. Alla sådana insatser bör ha tydliga sista-datum.
En annan dimension som hamnat i skymundan i Sverige just nu är EU-samarbetet och vad som händer i de andra medlemsländerna. För Sverige – såväl för företag som arbetstagare – är det av yttersta vikt att den inre marknaden fungerar så bra som nuläget medger, med så få hinder som möjligt. Efter pandemin måste hjulen snurra igen.
När det handlar om att påverka politiska beslut kan man gå tillväga på olika sätt. Ibland krävs det bred opinionsbildning. Ibland kan det räcka med ett möte. Olika organisationer jobbar på olika sätt. Vi har valt dialogen som väg och att komma med konstruktiva förslag på de problem som vi menar är mest akuta just nu. Och vi ser att det har burit frukt.
Det samtalsklimat som råder just nu menar jag är det bästa på mycket länge. Jag tror att det beror på att det finns en djup förståelse om att det bara är tillsammans som vi kan klara den svåra situation vi befinner oss i. TCO är en samarbetsorganisation som alltid strävar efter att hitta lösningar som är bra för tjänstemannagrupperna men också för samhället i stort. Den rollen tänker vi fortsätta att spela.

Therese Svanström
ordförande TCO

Läs debattartikeln på Svenska dagbladet

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström