TCO vill att regeringen ska motsätta sig ackreditering av representanter från Myanmar

TCO, Internationellt

Nyhet

2021-05-28

Tillsammans med LO och Saco, har TCO uppmanat arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att se till att representanter för militärjuntan från Myanmar inte får ackreditering till den pågående ILC-konferensen.

Det är i solidaritet med den demokratiska fackföreningsrörelsen i Myanmar som TCO, LO och Saco uppmanar regeringen att motsätta sig ackrediteringen. I ett brev till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark skriver man bland annat att Sveriges regering bara ska erkänna The National Unity Goverment of the Republic of Myanmar (NUG) som den enda legitima regmimen i Myanmar. Detta leder då till att regeringen inte erkänner juntans representanter vid den internationella arbetskonferensen ILC. 

Militärjuntan i Myanmar inledde i februari en olaglig kupp och man förnekar den demokratiskt valda regeringen. Mer än 800 civila har dödats och nästan 5 000 personer har gripits. Militärjuntan har också olagligt avskedat tiotusentals arbetstagare och riktat våld och repressalier mot fackföreningar. 

LO, TCO och Saco förutsätter att Sveriges regering delar oron över utvecklingen i Myanmar och är villiga att agera utifrån de möjligheter som finns.