Vi sörjer Ing-Marie och kommer aldrig tystna

Demokrati

Blogg

2022-07-07

Under några dagar var vi många fick känna den stora glädjen att efter två år av pandemi och med ett krigsutbrott i vår omedelbara närhet ändå ha möjlighet att återigen ses. Almedalsveckan gjorde comeback, och fram till onsdagen var det en lyckad återkomst.

Från samhällets alla olika delar – politiken, myndigheter, kommuner och regioner, försvaret, kyrkan, fackliga organisationer, civilsamhället, näringslivet – möttes vi nu igen öga mot öga för att utbyta kunskaper, erfarenheter, samtala och bryta åsikter om vilka vår tids utmaningar är, vilka möjligheter vi har och hur konkreta lösningar för ett starkare Sverige skulle kunna se ut.

Det går inte att uttrycka i ord

Men då händer det som inte får hända. En av alla tjänstemän och experter som är på plats för att bidra med sin kunskap och kompetens, Ing-Marie Wieselgren psykiatrisamordnare på SKR, dödas på öppen gata. På språng mellan olika åtaganden och arrangemang i demokratins tjänst. Det går inte att uttrycka i ord den känsla som drabbar alla oss som så många gånger befunnit oss på samma plats under dessa dagar. Alla våra tankar går till anhöriga, nära och kära, vänner och arbetskamrater.

Almedalen är viljan till dialog

Almedalen är det bästa exemplet på när handen är utsträckt – viljan till samtal, dialog, att få mötas ansikte mot ansikte som människor och bryta kunskaper och åsikter men också skratta tillsammans. Oavsett om vi tycker lika eller inte. Något helt annat än den polariserade debatt och det hat som allt för ofta sköljer över oss på sociala medier. Och den öppna utsträckta handen måste vara mer av vårt grundläge i det offentliga, demokratiska samtalet. Men det är också så, att nu krävs att näven är knuten. I en bergfast viljestyrka att inte ge efter för krafter som hotar, skrämmer, är beredda att döda. För att kväsa vår öppenhet, för att tysta oss och våra fria, demokratiska arenor. Oavsett om de äger rum under Almedalsveckan i Visby eller på andra ställen runt om i landet, året om.

Vi kommer aldrig skrämmas till tystnad

Som facklig rörelse har vi i vårt DNA att värna och utveckla vårt demokratiska samhälle. Vårt engagemang för det finns på alla arbetsplatser runt om i hela landet. Och vi kommer aldrig ge vika. Vi kommer aldrig tystna eller skrämmas till tystnad. Vårt uppdrag är att värna allas rätt att leva, bo och verka i ett samhälle där alla får plats, behövs och tas till vara som individer. Vi sörjer Ing-Marie och det ofattbara som hänt. Men vi kommer aldrig, aldrig tystna.

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström