Ersättning vid arbetslöshet – Sverige i botten

A-kassa

Nyhet

2021-05-31

OECD tar regelbundet fram statistik som jämför hur mycket hushåll har att leva på vid arbetslöshet jämfört med i arbete. År 2020 hamnar Sverige på plats 21 av EU27-länderna, när man tittar på vad ett hushåll med två vuxna och två barn får ut netto den andra månaden som den ena vuxna är arbetslös jämfört med när båda arbetar. Vid en jämförelse med övriga Norden hamnar Sverige på sista plats.

Trygghet i omställning

För en person kan ett bra inkomstbortfallsskydd vid arbetslöshet innebära mycket. Det kan vara skillnaden mellan att behöva flytta och att kunna koncentrera sig på att hitta ett nytt arbete. Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet fungerar också som en automatisk stabilisator för ekonomin. Efterfrågan kan hållas uppe även när många blir arbetslösa och en snabb nedgång på bostadsmarknaden kan undvikas.

A-kassan var tänkt att ge 80 procent av tidigare lön om man blir arbetslös. Men arbetslöshetsförsäkringen kompenserar inte längre för inkomstbortfall. Arbetslösa får i genomsnitt bara runt 60 procent av sin tidigare inkomst från a-kassan.

Ersättningen är för låg

För de flesta tjänstemän motsvarar ersättningen bara 50–60 procent av den tidigare lönen. Det tillfälligt höjda taket i a-kassan, från 910 till 1200 kronor, har gjort att något fler, 2 av 10 i stället för 1 av 10 av de heltidsarbetande tjänstemännen skulle få 80 procent av tidigare lön från a-kassan om de blev arbetslösa.

Sverige bland de sämsta jämfört med andra länder

Vid en jämförelse med övriga EU-länder och Norden hamnar Sverige på en bottenplats när det kommer till ersättning vid arbetslöshet. Sverige hamnar på en delad 21:a plats.Vid en jämförelse med övriga Norden hamnar Sverige sist. 

För att kunna jämföra länderna används uppgifterna från OECD över ett hushåll som består av två vuxna och två barn, 4 respektive 6 år gamla. De båda vuxna är 40 år gamla och har löner motsvarande landets medellön (35 300 kronor i månaden i Sverige, vilket är senaste meddellönen enligt SCB). Den ene vuxne blir arbetslös. Den vuxne som blir arbetslös antas ha arbetat utan uppehåll sedan 19 års ålder och ha rätt till full arbetslöshetsersättning. Hushållets nettoersättning den andra månaden som den ena vuxna är arbetslös jämförs med hushållets nettoinkomst före arbetslösheten, det vill säga när båda vuxna arbetar. Hushållet antas inte få några andra bidrag eller liknande. Det vill säga det enda som påverkar hushållets nettoersättning är lön, a-kassa samt beskattningen av dessa i respektive land.

Ersättningen från a-kassan i EU och i Norden

Statistiken kommer från OECD.