Välkommet räddningspaket för arbetstagare

A-kassa

Pressmeddelande

2020-03-30

Regeringen och samarbetspartierna presenterade på måndagen ett paket med satsningar på bland annat a-kassan och utbildningssektor. TCO välkomnar att fler kommer att kunna få a-kassa, samtidigt som också takbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen höjs. På utbildningsområdet genomförs flera förändringar som också ligger väl i linje med vad TCO framfört till regeringen de senaste veckorna.

Om förändringarna i a-kassan

– Jag välkomnar regeringens besked om att sänka arbetsvillkoret och medlemsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen. På så vis kan fler få a-kassa om de skulle bli av med jobbet. Och det är dessutom rimligt att staten tar det ansvaret för den grupp människor som annars hade tvingats söka försörjningsstöd hos kommunen, säger Therese Svanström, TCO:s ordförande.

– Ett höjt tak i a-kassan är en av TCO:s prioriteringar sedan en lång tid tillbaka. Det minskar kostnaderna för omställningsorganisationerna och fackförbundens inkomstförsäkringar, men det får också stor betydelse för den som inte omfattas av en sån försäkring. Det kan vara skillnaden mellan att kunna bo kvar i huset med familjen under tiden som man söker ett nytt jobb, säger Therese Svanström.

Om satsningarna på utbildning

– På samma sätt som företagen behöver krispaket behöver också arbetstagarna ett stödpaket i form av utbildningsinsatser, både på kort och lång sikt. Redan innan coronapandemin var stora grupper i samhället i behov av vidareutbildning för att klara av att hänga med i utvecklingen. Det behovet kommer sannolikt bli större utifrån dagens situation, säger Therese Svanström, ordförande i TCO.  

 – Att regeringen ser till att utöka antalet utbildningsplatser på högskola och yrkeshögskola är klok politik och självklart också att man satsar på bristyrken. Men även formen är viktig och, som att det kan handla om kortare kurser eller att kunna plugga på distans, säger Therese Svanström, ordförande i TCO.