Måndag med möten med ministrar och skådespelare från Dramaten

Arbetsmarknad

Blogg

2020-05-26

Måndagsmorgonen rivstartade med ett digitalt möte om situationen för ensamföretagare. Tillsammans med ordförandena för Unionen, Journalistförbundet och Teaterförbundet hade jag en sittning med arbetsmarknadsministern, näringsministern och kulturministern. Min bedömning är att man försöker hitta en lösning, men att det går alldeles för långsamt. För mig är det här en av de frågor som har högsta prioritet. Många TCO-förbundsmedlemmar som är ensamföretagare har en extremt pressad situation. De förtjänar också stöd från det allmänna och den ökade trygghet det skulle innebära.

Trygghet är för övrigt en fråga som upptar nästan all min vakna tid just nu. Om exakt en vecka läggs LAS-utredningens förslag fram. TCO har varit tydliga ända sedan Januariavtalet presenterades. Utredningen borde aldrig ha tillsatts och den uppfattningen är så klart ännu starkare nu, i ljuset av pandemins effekter på arbetsmarknaden. Min bedömning är att debatten framöver i stor utsträckning kommer att handla om just trygghet. TCO kommer att ta stor plats i den debatten.

Under eftermiddagen hade jag också haft mitt första arbetsplatsbesök på väldigt länge. Jag fick möjlighet att följa med och titta på ett fint initiativ som Dramaten har just nu, riktat till äldre. Dramaten hälsar på, heter satsningen som syftar till att sprida glädje för de äldre som just nu lever isolerat. Det var verkligen kul att se de boendes reaktioner – glädjen över skickliga skådespelare som framförde musik och dikt. Och eftersom arrangemanget skedde utomhus i solen, gick självklart allt till i enlighet med myndigheternas råd och rekommendationer. Ett särskilt tack till Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon som också var med!

Extra glad blev jag över kvinnan som varmt tackade ensemblen efteråt och som också frågade vem jag var. När jag berättade att jag var TCOs ordförande så utbrast hon: ”Då ska jag tacka dig också så mycket! Det måste vi göra med alla som vill och orkar ta sig an ett fackligt eller politiskt uppdrag.” Varm i hjärtat på flera sätt efter en fin dag på jobbet.

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström