Samarbete mellan fack och arbetsgivare en styrka när arbetsmiljön ska bli bättre
Arbetsmiljö
Nyhet
2020-02-17
Arbetgivarorganisationen Svensk Scenkonst arbetar tillsammans med facken för att få bukt med de problem som kom upp till ytan under #metoo. - Vi håller på att förändra en kultur. Det tar tid, men vi är gemensamt fast beslutna om att förbättra arbetsmiljön inom svensk scen och film, säger Martin Hjorth, förbundsjurist på Svensk Scenkonst.
Martin Hjorth är förbundsjurist på Svensk Scenkonst.
Hösten 2017 svepte #metoo över världen. I Sverige vittnade kvinnor om sexuella övergrepp, kränkningar och tystnadskultur på jobbet under branschspecifika hashtaggar och i öppna brev. Skådespelarna var först ut under #tystnadtagning
- När det här briserade den 8 november insåg Svensk Scenkonst och alla i vår bransch att det behövdes krafttag. Att det fanns ett problem på vårt område var tydligt, säger Martin Hjorth.
Svensk Scenkonst är den bransch- och arbetsgivarorganisation som representerar teatrar, orkestrar, danskompanier, produktionsbolag och andra verksamheter inom scenkonst.
Skådespelarnas upprop och de som följde från bland annat musiker, sångare dansare och tekniker vittnade om stora problem i arbetsmiljön för kvinnor som arbetar inom scen, film och tv.
Agerade snabbt
Branschorganisation och fackförbund agerade snabbt. Dagen efter att #tystnadtagning började spridas träffades representanter för Svensk Scenkonst och Teaterförbundet och inom 48 timmar hade de en gemensam handlingsplan på plats.
En av åtgärderna var att intensifiera samarbetet mellan fackförbund och arbetsgivare. Martin Hjorth ingår tillsammans med representanter från DIK och Teaterförbundet, chefer från scenkonstinstitutioner samt fackligt förtroendevalda i gruppen som fick i uppdrag att ta fram verktyg för att arbeta mot sexuella trakasserier på arbetsplatser.
Gruppen har de två senaste åren arbetet intensivt med att hålla utbildningar, leda seminarier och besöka arbetsplatser. De har tagit fram ett diskussionsunderlag med frågor som ”Är jämställdhet viktigt för att uppnå ett gott konstnärligt resultat?” och ”Hur ser tystnadskulturen ut på vår arbetsplats?” Frågor som är utmanande, men nyttiga, menar Martin Hjorth. Han ser hur den breda uppslutningen gjort att arbetet gett resultat.
– En framgångsfaktor är att fack och arbetsgivare har gjort gemensam sak och samarbetar.
Viktigt att jobba långsiktigt
Martin Hjorth lyfter också vikten av det systematiska, långsiktiga arbetsmiljöarbetet: att arbeta aktivt med regelverken kring sexuella trakasserier och kränkande särbehandling och att hålla samtalen om jämställdhet levande är avgörande för att få till en hållbar förändring. - Det är viktigt att det inte blir en kort insats och att arbetet sedan dör ut. Det svåraste i det här arbetet är att förändra en kultur, det tar tid och kräver tålamod, säger Martin Hjorth.
Regionala skyddsombud stöttar arbetsgivare
En del av det systematiska arbetsmiljöarbetet sker med hjälp av regionala skyddsombud. Regionala skyddsombud arbetar med att besöka arbetsplatser, informera om arbetsmiljöfrågor och stötta arbetsgivarna i att uppfylla skyldigheter enligt arbetsmiljölagen, arbetsmiljöförordningen och föreskrifter på området. För de små och medelstora företag som saknar eget skyddsombud hjälper de regionala skyddsombuden anställda och arbetsgivare med att få igång och upprätthålla ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
– Vårt intryck är att samarbetet mellan regionala skydssombud och arbetsgivarna fungerar väldigt väl. De flesta arbetsgivare inser att friska och glada medarbetare är bra för företaget, säger Ulrika Hagström, expert på arbetsmiljö på TCO.
Mer om skyddsombud och samarbete
Arbetsmiljö
Skyddsombud/arbetsmiljöombud
För att få en bra arbetsplats behöver man jobba systematiskt. Arbetsmiljön är alltid arbetsgivarens ansvar men arbetet sker i...
Arbetsmiljö
Små arbetsgivare behöver extra stöd i arbetsmiljöarbetet
Friska arbetsplatser uppstår inte av en slump utan är något man behöver jobba med systematiskt. I Sverige har vi en modell där...