Småföretag tacksamma för hjälp med arbetsmiljöarbetet

Arbetsmiljö

Nyhet

2020-02-14

Att göra skillnad och få människor att må bättre på jobbet. Det är det bästa med Carina Petterssons roll som regionalt arbetsmiljöombud. De arbetsgivare hon kommer i kontakt med vill skapa en god arbetsmiljö, men saknar ibland kunskaper för att göra det. – Arbetsgivarna är ofta väldigt tacksamma över att få hjälp, säger Carina Pettersson.

Arbetsmiljöombudet Carina Pettersson sitter vid ett bord

Carina Pettersson är regionalt arbetsmiljöombud, även kallat regionalt skyddsombud på ett av TCO:s 13 förbund Unionen. Hon arbetar i Göteborgsområdet. Hon hjälper anställda och arbetsgivare i det privata näringslivet med allt som har med arbetsmiljö att göra. Det kan handla om kränkande särbehandling, mobbning, ohållbar ljudnivå och för hög arbetslastning.

Minns vissa fall mer än andra

Vissa fall minns Carina Pettersson lite extra. En privat konflikt mellan några anställda hade spillt över på arbetet och skapat en situation där många på arbetsplatsen mådde dåligt. Carina Pettersson blev varse detta under ett rutinbesök.
- När jag påtalade det för arbetsgivaren sa han ”du har rätt, och jag vet ärligt talat inte vad jag ska göra. Kan du hjälpa mig med detta?”

Carina Pettersson stöttade genom att prata med arbetsgivaren och de anställda och gå igenom policyer och rutiner. Hon såg också till att en samtalsterapeut anlitades. Ett av problemen var att interaktionen mellan medarbetarna i stressiga situationer hade varit hård. Nu pratade de, ledda av terapeuten, om hur de kunde behandla varandra med respekt och hitta fungerande sätt att arbeta tillsammans. En av de anställda som varit inblandad i konflikten ringde upp ett halvår senare.

- ”Det har blivit så bra Carina, tack för hjälpen”, sa han.

Det levde jag på i flera dagar! När man varit delaktig och åstadkommit en förändring till det bättre känns det väldigt bra, säger Carina Pettersson.

Stöttar, samverkar och bygger upp 

Hennes roll som regionalt arbetsmiljöombud innebär bland annat att hon är arbetsmiljöombud för de arbetsplatser som inte har utsett något lokalt ombud bland medarbetarna. Hon stöttar anställda i situationer där det uppstår problem kopplade till arbetsmiljö och samverkar med arbetsgivare, främst mindre företag, för att bygga upp och upprätthålla ett arbetsmiljöarbete.

- Många arbetsgivare saknar kunskap, de är osäkra på hur man arbetar systematiskt för en god arbetsmiljö. De är ofta väldigt tacksamma när vi har gått igenom det tillsammans.

Besöker många arbetsplatser

En stor del i Carina Petterssons arbete är att besöka arbetsplatser. Både när hon fått indikationer på att något inte fungerar och genom rutinbesök. Under rutinbesöken kan hon fånga upp sådant som inte är jätteproblem, men där något kan förbättras.
- Vissa arbetsgivare tycker det är skönt att frågan om arbetsmiljöarbete väcks, de har dåligt samvete för att de inte tagit tag i det. Andra vill bolla och säger ”såhär arbetar vi, saknar vi något?” eller ber mig kolla om de fått med allt i en drogpolicy till exempel. En tredje kategori är de som är väldigt stolta över sitt arbetsmiljöarbete och vill visa upp det.

Carina Pettersson är anställd av Unionen och arbetet som regionalt arbetsmiljöombud finansieras ungefär hälften av statsbidrag och hälften av facket. Det betyder att företagen inte betalar något för det arbetet hon gör hos företagen. 

- När det handlar om specifika problem kan pengafrågan dyka upp, och då är det inte är ovanligt att jag får argumentera för att arbetsgivaren ska se åtgärden som en investering istället för en kostnad. 

Hon framhåller dock att hon och hennes kollegor arbetar brett med arbetsmiljö och ofta förebyggande. 
- Det handlar inte bara om att rycka ut när någon mår dåligt eller det är en ohållbar situation på en arbetsplats. En viktig del är att stötta när en person ska börja jobba igen efter sjukskriving.

Vad ger dig mest i ditt arbete?

- Att göra skillnad, att få människor att må bättre på sitt jobb. Många av de som vi hjälper säger ”Tack för ditt stöd, tack för att du hjälpte mig med det här, jag hade aldrig klarat det själv.”

Bild på Ulrika  Hagström

Tidigare utredare: arbetsmiljö och frågor om lika möjligheter i arbetslivet

Ulrika Hagström