Slarva inte bort utredningen om säkerhetsprövning
Arbetsrätt
Debattartikel
2024-12-12
Det är mycket glädjande att utredaren Cathrine Lilja Hansson nu föreslår att arbetstagare ska kunna överklaga ett säkerhetsprövningsbeslut. Det är viktigt för att besluten ska fattas på ett rättssäkert sätt. Det skriver juristerna på LO, SRAT och TCO som varit representanter i utredningen.
Svensk arbetsmarknad ska präglas av förutsägbarhet och likabehandling. Alla ska kunna lita på att de inte utsätts för orättvis behandling vid bland annat rekryteringar. Utredningen om en förbättrad process för säkerhetsprövningar som presenteras den 10 december kan ha en avgörande del i detta.
Utredningen har haft i uppdrag att se över och föreslå förändringar av processen för säkerhetsprövningar i syfte att bland annat öka rättssäkerheten och förutsägbarheten för såväl enskilda som verksamhetsutövare.
Kvaliteten skiljer sig åt
Säkerhetsskyddslagen finns för att skydda verksamheter som har betydelse för Sveriges säkerhet. Lagen kräver att anställda som deltar i säkerhetskänslig verksamhet säkerhetsprövas. I dag utförs säkerhetsprövningar av både privata och offentliga arbetsgivare. Det gäller LO-, TCO- och Sacoförbundens medlemmar på allt från stora myndigheter som Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården, till kommuner och även små privata arbetsgivare. Exempelvis träffar lagstiftningen ett åkeri som har hand om avfallshanteringen inom ett säkerhetsskyddsklassat område.
Enligt vår erfarenhet skiljer sig sättet och kvaliteten på hur säkerhetsprövningar genomförs mycket åt beroende på var man arbetar, trots att det är samma lag som ska gälla lika för alla. När ett säkerhetsprövningsbeslut fattats går det inte att överklaga, utan kan endast prövas indirekt i en efterföljande arbetsrättslig tvist. Oftast får personen det berör inte veta varför hen inte blivit godkänd utan får bara beskedet att hen inte klarat säkerhetsprövningen och därför riskerar att bli av med sitt jobb.
Glädjande att beslut ska kunna överklagas
Utredningens arbete har präglats av noggrannhet och det har gjorts ett gediget utredningsarbete i frågor som krävt eftertänksamhet och svåra överväganden. Det är därför mycket glädjande att utredningen föreslår en rätt för arbetstagare att överklaga säkerhetsprövningsbeslut. Inte minst för att det krävs för att Sverige fullt ut ska uppfylla Europakonventionens krav på en rättvis rättegång. Det är viktigt för att besluten ska fattas på ett rättssäkert sätt och för att rättstillämpningen blir enhetlig.
Alla ska vara lika inför lagen, oavsett om man arbetar på en stor myndighet eller hos en liten privat arbetsgivare. Man ska också ha en möjlighet att få veta varför man blir av med sitt jobb.
Förslaget om en överklagandemöjlighet förutsätter att det finns en överprövningsinstans och regler för handläggningen vid den instansen. Utredningen har dessvärre inte haft tillräcklig tid och resurser att fullt ut utreda detta. Det gör att utredningens förslag om rätten att överklaga säkerhetsprövningsbeslut nu haltar och behöver kompletteras.
Gör klart förslaget gällande överprövningsinstansen
Vi vill behålla helhetsgreppet och sätta fart på processen. Regeringen kan inte avvakta remisshanteringen av utredningen. Gör i stället snarast klart förslaget när det gäller överprövningsinstansen och handläggningsreglerna för denna innan allt går ut på en gemensam remiss. Sveriges arbetstagare och Sverige som rättsstat förtjänar det.
Magnus Lundberg, Jurist TCO
Sofie Malmqvist, Förbundsjurist Seko
Sophie Silverryd, Förbundsjurist SRAT
Jurist
Magnus Lundberg
Relaterat
Arbetsrätt
TCO:s remissvar på betänkandet Signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet
I remissvaret lyfter TCO att lagstiftningen måste innehålla ett robust skydd för den personliga integriteten, att det...
Arbetsrätt
TCO:s remissyttrande över promemorian Utökade möjligheter till registerkontroller för Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och myndigheterna inom Sveriges Domstolar
TCO har beretts tillfälle att yttra sig över promemorian. TCO lämnar kommentarer och synpunkter på de förslag eller...
Arbetsrätt
TCO:s remissvar på Delegationen mot arbetslivskriminalitets delbetänkande SOU 2024:14
TCO är positiva till flera av delegationens bedömningar om behovet av samverkan mot arbetslivskriminalitet och...