”Fel att neka oss närvaro i skolor”

Demokrati

Debattartikel

2025-01-10

Demokratin försvagas när politiska organisationer och fackförbund stängs ute från skolor och lärosäten. Utbildningsministern bör tydligt visa vad som gäller, skriver Therese Svanström, ordförande TCO på Svenska Dagbladet.

Med ett nytt år drar en ny termin också igång på skolor, högskolor och universitet runt om i landet. Landets utbildningsinstitutioner är avgörande för individers möjlighet till bildning som skapar frihet att välja väg i livet. Utbildningsväsendet är en av våra viktigaste demokratiska arenor som ska erbjuda möjligheten till kontakt med samhället och skapa förutsättningar att diskutera och bryta åsikter.

Oro för demokratin att fackförbund stängs ute 

Vi ser därför med stor oro på att både fackförbund och politiska partier i allt större utsträckning stängs ute från såväl skolor som högskolor och universitet. Det är tydligt att den förändring i skollagen som infördes 2018 med syfte att underlätta för skolorna att ta emot besök och öka möjligheterna för elever att ta del av politiska debatter inte efterlevs. Vi ställer oss också frågande till om högskoleförordningen, där det uttrycks att en högskola är skyldig att låta en demokratiskt uppbyggd förening för studenter vid lärosätet använda lokaler för sammankomster som syftar till upplysning, meningsyttring eller liknande, med dagens tillämpning verkligen efterlevs.

Lärosäten behöver öppnas upp för dialog

Vi vill att utbildningsminister Johan Pehrson tydligt visar att det är regeringens vilja att deltagande på skolor och lärosäten både är önskvärt och nödvändigt för att säkra även nästa generations demokratiska engagemang. Reglerna behöver förtydligas och skolor, universitet och högskolor öppnas upp för dialog med såväl partier som fackföreningar. Det är en väldigt viktig uppgift för utbildningsministern att hugga ta tag i.
I en strid ström av debattartiklar har företrädare för ungdomsförbunden lyft att de utestängs från skolor.

Trots att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har visat att elever blir mer intresserade av politik i allmänhet – och av att bli medlemmar i ett parti – om de får träffa företrädare för politiska partier och ungdomsförbund. Enligt MUCF är det särskilt svårt att få tillträde till fristående grund- och gymnasieskolor. Svårigheten att få tillträde till grund- och gymnasieskolor drabbar inte bara politiska ungdomsförbund, även fackförbunden möter denna situation.

Studenter och unga mindre rustade för utmaningar

När vi frågar fackförbunden inom TCO beskriver de att man upplever en kraftig försämring i möjligheten att få informera studenter på universitet och högskolor om hur arbetsmarknaden fungerar. Hänvisning sker till allt från behov av opartiskhet, säkerhet, till att bara den som erbjuder praktik eller jobb får närvara. Och av de universitet och högskolor som tillåter besök från fackförbund blir höga ”administrativa avgifter” i samband med besöken allt vanligare. Om lärosäten stänger dörrarna för fackförbunden riskerar vi att göra studenter och unga arbetstagare sämre rustade för de utmaningar – och möjligheter – arbetslivet erbjuder. Fackförbund är inte bara viktiga för att skapa jämlika och rättvisa arbetsvillkor och en stabil arbetsmarknad, de är också en av byggstenarna i den svenska partsmodellen – ett fundament i vår demokrati. Arbete och egen försörjning är den byggsten i vår demokrati som minskar risken för populism och extremism. rörelser som ofta får fäste i samhällen där människor känner sig marginaliserade och rädda för sin framtid.

Det borde Johan Pehrsson tycka är viktigt

Det styrande för möjligheten att möta elever och studenter i sin utbildningsmiljö ska vara det demokratiska uppdraget, inte godtycklighet eller vem som kan betala för att erbjuda elever och studenter information och dialog. Demokrati är inte en självklarhet, utan kräver konstant vård och engagemang. Det är självklart att både skolan och våra lärosäten ska vara en mötesplats för dialog och diskussion. Genom att låta unga människor få ta del av olika politiska och fackliga perspektiv, säkerställer vi att demokratin inte bara överlever, utan också utvecklas. Det borde Johan Pehrsson också tycka är viktigt.

Läs artikeln på Svenska Dagbladet. 

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström