”Utökat straffansvar leder till tystnadskultur”
Demokrati
Debattartikel
2025-07-28
Vi uppmanar regeringen att inte göra verklighet av förslaget om en ny straffbestämmelse mot offentliganställda. Det skriver företrädare för TCO, Fackförbundet ST och Vision.
Idag, den 25 juli, överlämnades betänkandet ”Straffrättsliga åtgärder mot korruption och tjänstefel” (SOU 2025:87) till justitieminister Gunnar Strömmer.
Syftet med utredningen är gott. Även om Sverige är ett av de minst korrupta länderna i världen så har korruptionen ökat de senaste åren. Denna negativa trend behöver vi komma till rätta med. I utredningen finns också flera vällovliga förslag. Men när det gäller skärpningen av offentliganställdas straffansvar skjuter den snett och missar målet.
Att, som utredningen föreslår, införa en ny straffbestämmelse för att offentliganställda lättare ska kunna ställas inför rätta för fel som begåtts i tjänsten, skapar fler problem än det löser. Risken att anklagas för det nya brottet ”missbruk av offentlig ställning”, med flera års fängelse i straffskalan, kan leda till rädsla och tystnad hos en tjänstemannakår vars oberoende och mod är helt avgörande för en effektiv och fungerande förvaltning.
Vi vet. För vi företräder offentligt anställda i kommunal, regional och statlig sektor. Därför uppmanar vi regeringen att inte göra verklighet av förslaget om en ny straffbestämmelse mot offentliganställda.
Fungerande sanktioner som täcker tjänstemannaansvaret finns redan
Det finns redan ett omfattande och välfungerande sanktionssystem för fel som görs i tjänsten. Offentliga tjänstemän kan i dag avkrävas ansvar ur ett arbetsrättsligt, offentligrättsligt och straffrättsligt perspektiv. Anställda kan till exempel dömas för såväl tjänstefel som andra brott, bli avskedade och åläggas disciplinära åtgärder. Så sent som 2022 drog utredningen i betänkandet SOU 2022:2 slutsatsen att rättssystemet redan täcker in tjänstemannaansvaret på ett fullgott sätt och föreslog därför inga vidare åtgärder.
Den nu presenterade utredningen konstaterar också att en stor del av de straffvärda handlingarna redan är kriminaliserade. Ändå vill man skärpa reglerna.
Förslaget lämnar ett alltför stort utrymme för tolkningar
Utredningen har pekat ut två områden som inte alltid omfattas av dagens tjänstefelsbestämmelse eftersom det inte skett vid myndighetsutövning: missbruk av allmänna medel – bland annat i samband med offentlig upphandling – och kommunalt lag- och domstolstrots. Dessa luckor vill man täppa till.
Men i stället för en tydlig och snäv reglering som med juridisk precision ringar in det som avses, väljer utredningen ett mycket brett anslag: Straffbestämmelsen föreslås omfatta situationer där en offentliganställds handlande har brutit mot en generell norm och lett till att någon otillbörligt missgynnats eller fått en otillbörlig förmån.
Denna formulering lämnar ett allt för stort utrymme för tolkningar. Vad är en generell norm och när är man missgynnad? Är man missgynnad så snart ett beslut eller en åtgärd går en emot? Risken är stor för okynnesanmälningar på helt andra grunder än de avsedda.
Bestämmelsens tillämpningsområde överstiger vida de utpekade problemområdena och omfattar alla 1,5 miljoner offentligt anställda. Även mindre felsteg och handlingar som inte är kopplade till myndighetsutövning kan utgöra brott.
Vi ser allvarliga konsekvenser som kan drabba medborgarna
Ett effektivt och trovärdigt straffsystem bygger på juridiska principer om att en kriminalisering ska avse ett identifierat, konkretiserat och skyddsvärt intresse. Vi menar att utredningens förslag står i strid med dessa principer, vilket riskerar att underminera rättssäkerheten.
Syftet med förslaget må vara vällovligt, men man missar målet. I stället för att säkerställa en rättssäker offentlig förvaltning riskerar man det motsatta. Vi ser allvarliga konsekvenser som i förlängningen drabbar medborgarna:
- Förvärrad osäkerhets- och tystnadskultur. När även bagatellartade fel i tjänsten kan leda till brottsanklagelser finns risk att tjänstemän drar sig för att påtala brister och larma om missförhållanden. Detta på grund av rädslan att i samband med det själv bli föremål för granskning eller anklagelser. Brottet missbruk av offentlig ställning öppnar också upp för möjlighet till påtryckningar som påverkar tjänstemännens förutsättningar att utföra sitt jobb.
- Längre handläggningstider och minskad effektivitet. Rädsla för att göra fel förlänger beslutsprocessen och kan leda till längre handläggningstider. Det kan också öka regelstyrning och detaljreglering, eftersom risken att straffas ökar behovet av detaljerade riktlinjer.
- Större svårigheter att rekrytera och behålla medarbetare. I verksamheter med redan utmanande och svåra arbetsuppgifter riskerar ett utökat straffrättsligt ansvar att göra det mindre attraktivt att arbeta inom offentlig förvaltning.
- En ökad belastning på rättsväsendet. Redan i dag avskrivs årligen tusentals anmälningar om tjänstefel av åklagare för att de saknar substans eller avser ringa brott som inte omfattas av straffansvar. Utredningens förslag om ”missbruk av offentlig ställning” riskerar att leda till att betydligt fler ogrundade anmälningar och icke straffvärda handlingar måste hanteras av rättsväsendet.
Istället bör de anställda få bättre förutsättningar att utföra sitt arbete
I stället för att utvidga det straffrättsliga tjänstemannaansvaret bör regeringen satsa på åtgärder som ger offentliganställda bättre förutsättningar för att utföra sitt arbete i allmänhetens tjänst. Det behövs
- insatser som motverkar tystnadskultur och uppmuntrar offentliganställda att agera öppet mot missförhållanden och maktmissbruk,
- bättre förutsättningar och förhållanden att utföra arbete i den offentliga förvaltningen, till exempel satsningar på att öka personaltätheten, tillgång till god kompetensutveckling och tillräckliga resurser för att införa effektiva system och förhindra bristande rutiner och
- insatser för att stävja det ständigt ökande hotet och våldet mot offentliganställda.
Med rätt förutsättningar för anställda att utföra sitt arbete minskar risken för felsteg i den offentliga förvaltningen. Så bidrar vi också till allmänhetens tillit och förtroende för den offentliga sektorn och för demokratin.
Therese Svanström
ordförande TCO
Britta Lejon
ordförande Fackförbundet ST
Veronica Magnusson
ordförande Vision
TCO:s ordförande
Therese Svanström
förbundsordförande Fackförbundet ST
Britta Lejon
Förbundsordförande Vision, förste vice ordförande TCO
Veronica Magnusson
Läs mer i samma ämne
Demokrati
Facken och civilsamhället – en motkraft i oroliga tider
Sommarledigheten börjar infinna sig och vi går mot vila och återhämtning. Det brukar ofta vara ett bra tillfälle att...
Demokrati, Almedalen
Framtidskampen – vad har unga politikers för visioner för ett framtida Sverige?
Är du trött på politik utan visioner? Saknar du en saklig debatt, utan förenklande one-liners? Tror du också att det...
Demokrati
Ett Sverige som förenas – i arbete, vardag och framtidstro
På nationaldagen stod TCO:s ordförande Therese Svanström i sin hembygd, iförd folkdräkt och med hjärtat fullt av både...