Tjänstemännen i EU-valet: Prioritera klimat, demokrati och fred!

EU

Pressmeddelande

2024-06-27

Miljö och klimat hade störst betydelse när TCO-förbundens medlemmar röstade i EU-valet. Och de vill se att Europaparlamentet prioriterar arbetet med fred och demokrati kommande mandatperiod. Det visar en eftervalsundersökning som Novus gjort på uppdrag av TCO.

- Tjänstemännen gav ett tydligt besked till politikerna i EU-valet: prioritera demokrati, klimat och fred. Nu vill vi se verkstad! säger TCO:s ordförande Therese Svanström.

I undersökningen svarar 41 procent av de tillfrågade medlemmarna i TCO-förbund att miljö och klimat hade störst betydelse när man valde parti att rösta på. Det följdes av flykting- och invandrarpolitik, att värna demokratin i EU och att stötta Ukraina i mot Ryssland.

På frågan om vilka värderingar man vill att Europaparlamentet prioriterar att försvara under de kommande fem åren kom demokrati och fred tydligt i topp med 56 respektive 47 procent av medlemmar i TCO-förbunden som valt de alternativen.

Hälften av tjänstemännen funderade rösta på annat parti

Socialdemokraterna blir största parti med 27 procent när TCO-förbundens medlemmar svarar hur de röstade. Moderaterna kommer på andra plats med 17 procent och Miljöpartiet trea med 15 procent. Men undersökningen visar också att 50 procent funderade på att rösta på ett annat parti än det där rösten slutligen hamnade.

- Det finns goda möjligheter för politiker att vinna tjänstemännens röster, där dessutom många fler röstade än i befolkningen i stort. Men då krävs att man levererar på vad tjänstemännen efterfrågar, säger Therese Svanström.

Om undersökningen

Novus har på uppdrag av TCO gjort en eftervalsundersökning på hur TCO-förbundens medlemmar röstade och varför. Över 1000 medlemmar i TCO-förbund svarade på flera frågor i undersökningen. Fältperiod var 9-12 juni 2024.

Läs mer om undersökningen

Bild på Tora Heckscher

Presschef

Tora Heckscher