Från kaos till mänsklig gemenskap: TCO:s kulturpris delas ut

TCO

Pressmeddelande

2023-05-10

TCO:s kulturpris och kulturstipendium delades ut under tisdagen. Årets kulturpris tilldelas konstnären Valeria Montti Colque. Stipendiet tilldelas musikern Harriet Nauer.

– Som skådespelaren behöver en karaktär och målaren behöver sin pensel, lika självklart är det att samhället behöver kulturen för sin utveckling. Vi är stolta över att prisa två kulturutövare som symboliserar ett starkt och dynamiskt kulturliv. Dessa värden är lika centrala nu som när vi gav ut det första kulturpriset, säger Therese Svanström, TCO:s ordförande.

TCO har delat ut kulturpriset sedan 1974. Summan är på 100 000 kronor till kulturpristagaren och 50 000 kronor till stipendiaten. Syftet är att varje år premiera någon av tidens viktiga konstnärliga gärningar.

Juryn består av representanter från TCO:s medlemsförbund och en representant från Konstnärliga och Litterära Yrkesutövarens samarbetsnämnd (KLYS).

– När vindarna blåser kallt om det fria kulturlivet, när mer kraft läggs på kulturkanon och identitet snarare än finansiering och kulturens kraft i samhället, då är det viktigare än någonsin att lyfta uttryck som symboliserar en annan väg. Årets pristagare är till synes olika men är förenade i sitt fokus på människan och gemenskapen, säger Simon Norrthon, ordförande i juryn för TCO:s kulturpris och förbundsordförande i Scen & Film.

Juryns motiveringar

TCO:s Kulturpris 2022 tilldelas Valeria Montti Colque för en storslagen bildvärld som bortom system, form och struktur alltid har fokus på människan och samhällets utveckling.

”I Valerias gränsöverskridande konstnärskap ryms allt mellan mörker och ljus, himmel och helvete. I vad som kan te sig som ett kaos, med fantasifulla gestaltningar i oändlig färgrikedom, finns ett ständigt mänskligt fokus där känslor kring ursprung och gemenskap ofta tangeras.”

– Tack så hjärtligt TCO för detta fina pris, att ni tror på mig och den fria konsten. Jag är oerhört tacksam över att få detta erkännande av min insats i samhället, säger Valeria Montti Colque.

TCO:s Kulturprisstipendium 2022 tilldelas Harriet Nauer för ett avskalat och genuint uttryck som bländar.

”Bland troll i fallen och hättor bakom träden, kan en glänta skymtas. Här finns en ljudkälla som likt en urkraft är naken och kraftfull. Med tiden får ljudet en bredare kuliss och något väldigt stort är på väg att formas. Harriet Nauers resa har bara börjat och vi är väldigt glada över att få vara med!”

– Stipendiet har gett mig möjlighet att spela in två singlar som släpps nu under våren 2023. Utan TCO:s stöd hade låtarna inte släppts. En av låtarna är dessutom min första låt på svenska. Ert stöd har alltså varit guld värt, tusen tack för detta, säger Harriet Nauer.

Bild på TCO:s pressjour

TCO:s pressjour