Förslaget till ett nytt hållbarhetsrapporteringsdirektiv, vad innebär det?

Internationellt

Blogg

2021-07-14

TCO har i dagarna skickat in ett yttrande över EU-kommissionens förslag om ett nytt hållbarhetsrapporteringsdirektiv, CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive, som är tänkt att från och med år 2023 ersätta det nuvarande direktivet från 2014, NFRD- Non-Financial Reporting Directive.

Med den europeiska gröna given (the Green Deal) har Europeiska kommissionen föreslagit tre nyckeltexter som kommer att omstrukturera företagens krav på hållbarhetsarbete:  "Taxonomy" -förordningen, som definierar aktiviteter som bidrar till hållbarhet och kräver information som ska tillhandahållas ; SFDR-förordningen, Sustainable Finance Disclosure Regulation, som syftar till att kräva hållbarhetsrapportering från investerare och öppenhet om hålbarhetsaspekterna av de produkter de erbjuder sina kunder samt CSRD- direktivet,  som syftar till att stärka kraven på hållbarhetsrapporteringen.

Informationen i hållbarhetsrapporteringen är en viktig informationskälla för fackligt arbete och den måste vara begriplig, relevant och pålitlig för att göra det möjligt att utvärdera företagens påverkan på samhället och i vilken uträckning de respekterar mänskliga rättigheter och främjar fackliga rättigheter.

TCO är över lag positiva till ett nytt direktiv som har ambitionen att stärka existerande regler introducerade 2016 i Sverige. I förslaget presenteras flera förbättringar för att hjälpa företagen att fokusera och rapportera om relevant (material) information och kanalisera finansiering till verksamheter och projekt som behövs för att uppnå målen i den europeiska gröna given och för att göra den europeiska ekonomin hållbar. TCO ställer sig bland annat positiva till att alla noterade företag ska täckas (undantag för mikroföretag), att taket på minst 500 anställda tas bort, att införa kravet på ”dubbel-materialitet” och att informationen som rapporteras ska granskas av extern part och på sikt likställas med säkerhetskraven för finansiell rapportering.

Med utökningen av deklarationsskyldigheten i EU fyrdubblas antalet företag som täcks av kravet. De cirka 50 000 europeiska företagen, som drivs av en marknad med mer än 450 miljoner kunder och konsumenter, involverar ett antal stort leverantörer och underleverantörer.  CSRD kommer således att påverka, i Europa och över hela världen, dagliga operativa transaktioner.

TCO skulle vilja se ett mer ambitiöst förslag som på ett tydligt sätt stärker företagens sociala ansvar och ger fackföreningar en tydlig roll när det gäller hållbarhetsfrågor i arbetslivet.

Fackföreningsrörelsen har 200 miljoner medlemmar över hela världen som varje dag finns på arbetsplatser som är filialer, leverantörer eller kunder till EU-baserade företag. Ingen annan intressent har så god kunskap och erfarenhet av hur företag respekterar mänskliga rättigheter i praktiken. Fackets roll i hållbarhetsfrågor som rör arbetslivet och medarbetare är central. Utan det fackliga bidraget kommer rapporteringen inte uppnå tillräckligt hög kvalitet eller vara komplett för att på riktigt bidra till ett hållbart företagande.

TCO anser därför att förslaget inte uppfyller ett antal viktiga krav:

-  Att formella konsultationsrättigheter måste definieras för fackföreningar och arbetstagarrepresentanter i rapporteringsprocessen, vid identifieringen av sociala risker och utveckling av hållbarhetsstrategier, åtaganden och mål

-   Att direktivet uttryckligen bör ta med rapportering om arbetskraft och sociala indikatorer såsom kontraktstyper, arbetsmiljö, kompetensutveckling, arbetstagarrepresentanter i bolagsstyrelser, visselblåsarkanaler.

-  Att direktivet bör referera till viktiga referenstexter gällande mänskliga rättigheter och hållbart företagande såsom OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer

-  Att onoterade företag i högrisksektorer ska täckas oavsett storlek

-  Att utländska företag verksamma inom EU bör täckas av kraven så att det finns ”lika villkor” med EU-företag

 

Tidigare anställd skribent: Ann-Katrin Dolium