Förtrycket i Belarus måste upphöra kräver TCO, LO och Saco i brev till ambassadören

Internationellt

Nyhet

2021-10-18

TCO, LO och Saco kräver i ett brev till belarusiska ambassadören att förtrycket och trakasserierna mot de fackliga organisationerna måste upphör och att aktivister och fackligt aktiva som fängslats för att de utövat sina mänskliga rättigheter släpps.

– Vi kräver bland annat också att man genomför slutsatserna från ILO:s undersökningskommission och kommitté för tillämpning av standarder till fullo, vilka syftar till att för att förhindra att människorättskränkningar inträffar och säkerställa full respekt för arbetstagare fri- och rättigheter, säger Anna Gustafsson, internationell sekreterare på TCO. 

Sedan upptakten till valet 2020, där diktatorn Lukasjenko återigen fuskade till sig valsegern, har TCO med bestörtning tagit del av rapporterna om våldet och trakasserierna mot den folkliga revolten och mot aktörer som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus, såsom våra fackliga systerorganisationer.

­­– Bara under de senaste månaderna har vi sett hur man upplöst fackliga organisationer, fängslar fackliga ledare, genomsöker kontor och utsätter facken för desinformationskampanjer. 

Varför är det här en viktig fråga för TCO? 

– För det fackliga arbetet har solidaritet med arbetstagare i andra länder alltid varit en bärande princip. När en förtryckande regim som den belarusiska kränker mänskliga fri- och rättigheter för arbetstagare där är det en angelägenhet för arbetstagare i andra länder. Vi vet också från våra fackliga kollegor i Belarus att det gör skillnad när vi fackliga organisationer i andra länder höjer våra röster och protesterar.

Läs brevet här

Bild på Anna Gustafsson

Tidigare internationell sekreterare

Anna Gustafsson