Internationella fackföreningsrörelsen uttrycker stark oro för anställdas villkor i samband med fotbolls-VM i Qatar

Internationellt

Nyhet

2022-11-21

Vid världsfacket International Trade Union Confedrations kongress har företrädare för den internationella fackföreningsrörelsen tagit fram ett uttalande till stöd för migrantarbetares situation i samband med fotbolls-VM i Qatar.

Den globala fackföreningsrörelsen har länge kämpat för grundläggande fackliga rättigheter för de miljontals migrantarbetare som arbetat för att göra VM-turneringen möjlig.

I uttalandet beskriver de undertecknande organisationerna, inklusive LO, Saco och TCO, allvarlig oro över situationen för migrantarbetare i Qatar, vars grundläggande rättigheter förnekas. Det finns allvarliga brister i genomförandet och upprätthållandet av arbetsreformer och lagar. I avsaknad av fackliga rättigheter och mekanismer för att komma till rätta med orättvisor kommer skrupelfria arbetsgivares missbruk och utnyttjande av migrantarbetare att fortsätta.

Därför uppmanas nu ITUC att stödja införandet av ett center för migrantarbetare som underlättar att förverkliga rättigheterna, förbättra villkoren, ge handlingsfrihet och förstärka rösten för migrantarbetare långt efter att spelen är över.

Läs uttalandet här.

Bild på Anna Gustafsson

Tidigare internationell sekreterare

Anna Gustafsson