Tal den 21/9 mot Rysslands krig i Ukraina

Internationellt

Artikel

Den 21 september talade TCO:s ordförande Therese Svanström åter igen på en manifestation utanför Rysslands ambassad. Läs hela hennes tal nedan.

 

Therese Svanströms apell utanför ryska ambassaden

Putins orättfärdiga, folkrättsvidriga krig i Ukraina har nu pågått i ofattbara sex månader. Under dessa sex månader har vi bevittnat hur tusentals civila dödats och hur tusentals har skadats. Putins så kallade speciella militära operation är i själva verket ett invasionskrig med tusentals döda civila och tusentals skadade. Brutala krigsbrott begås - skolor, barnsjukhus, förlossningsavdelningar och humanitära korridorer beskjuts och hela städer läggs i ruiner.

I Butja bevittnade vi massmord. I Mariupol bevittnade vi hur en stad tidigare fylld av liv, kultur, universitetsstudenter och industri genom belägring och bombardemang förvandlades till en spökstad. Vi har förstått vidden av den ryska regimens grymhet när den använder världens tillgång till livsmedel och säkerheten på Europas största kärnkraftverk som en del av sin krigsföring.

Vi i den svenska och hela den europeiska fackföreningsrörelsen står enade i vårt fördömande av denna orättfärdiga invasion. Vår solidaritet med det ukrainska folket är total, och vi ser med stolthet hur våra fackliga systerorganisationer i Ukraina och i angränsade länder som Polen, Moldavien och Rumänien hjälper ukrainare på flykt.

Många ukrainare har även tagit sin tillflykt hit till Sverige, några av er kanske befinner er här på torget idag. Vi vill att ni i ska veta att ni är varmt välkomna.

(Kära vänner), det heroiska försvar av sitt land och sin frihet som det ukrainska folket uppbådar, det uppbådar de för hela Europa, för hela den fria världen. Vi vet inte vem som står näst på tur. När ukrainarna försvarar sin frihet, sin demokrati och sin självbestämmanderätt så försvarar de också vår frihet och vår demokrati. Vi kan inte nog tacka dem för det.

Våra högljudda protester måste fortsätta. Vi måste hålla i nu. Våra åtaganden och vår beslutsamhet får inte minska nu, när kriget dessutom känns i plånboken, med stigande elpriser och inflation. Priset som det ukrainska folket betalar är så oändligt mycket större.

Putin trodde på en snabb seger. I stället möttes han av ett folk som samlades och visade en enorm tapperhet. Han trodde att den Europeiska unionen skulle vara splittrad och oförmögen att uppbåda ett kraftfullt svar. I stället möttes han av beslutsamhet och enighet. Denna enighet måste fortsätta.

Vi står här idag i solidaritet med Ukraina och det ukrainska folket. Vi står här eniga i vårt fördömande av Rysslands invasion av Ukraina. Vi fördömer krigsbrotten. Vi kräver att Ryssland omedelbart och ovillkorligen drar tillbaka alla ryska styrkor från Ukraina. Vi kräver fred i Ukraina nu.

Slava Ukraini!

TV4 gjorde ett inslag och en intervju med Therese Svanström efter talet. Se inslaget här. 

Bild på José Gutierrez

Presschef (Tjänstledig)

José Gutierrez