Tal den 29/8 mot Rysslands krig i Ukraina

Internationellt

Nyhet

2022-08-29

Det har gått drygt 6 månader sedan Rysslands startade sitt krig mot Ukraina. I samband med detta talade TCO:s ordförande Therese Svanström på Måndagsrörelsen manifestation för Ukraina på Norrmalmstorg den 29/8. Läs talet nedan.

Putins orättfärdiga, folkrättsvidriga krig i Ukraina har nu pågått i ofattbara sex månader. Under dessa sex månader har vi bevittnat hur tusentals civila dödats och hur tusentals har skadats. Putins så kallade speciella militära operation är i själva verket ett invasionskrig som inte setts i Europa sedan andra världskriget. En massinvasion där brutala krigsbrott begås - skolor, barnsjukhus, förlossningsavdelningar och humanitära korridorer beskjuts och hela städer läggs i ruiner.

I Butja bevittnade vi massmord. I Mariupol bevittnade vi hur en stad tidigare fylld av liv, kultur, universitetsstudenter och industri genom belägring och bombardemang förvandlades till en spökstad. Vi har förstått vidden av den ryska regimens grymhet när den använder världens tillgång till livsmedel och säkerheten på Europas största kärnkraftverk som en del av sin krigsföring. När Ukraina i förra veckan firade sin självständighet från Sovjetunionen svarade Putin med att låta ryska styrkor angripa en järnvägsstation i östra Ukraina där minst 22 personer dödades och ett femtiotal skadades.

Vi i den svenska och hela den europeiska fackföreningsrörelsen står enade i vårt fördömande av denna orättfärdiga invasion. Vår solidaritet med det ukrainska folket är total, och vi ser med stolthet hur våra fackliga systerorganisationer i Ukraina och i angränsade länder som Polen, Moldavien och Rumänien varit helt centrala i att hjälpa ukrainare på flykt.

Många ukrainare har även tagit sin tillflykt hit till Sverige, några av er kanske befinner er här på torget idag. Vi vill att ni i ska veta att ni är varmt välkomna och att vi behöver er. Jag hoppas innerligt att så många som möjligt av er får en möjlighet att jobba och försörja era familjer och er själva under tiden här i Sverige.

(Kära vänner), det heroiska försvar av sitt land och sin frihet som det ukrainska folket uppbådar, det uppbådar de för hela Europa, för hela den fria världen. Vi vet inte vem som står näst på tur. När ukrainarna försvarar sin frihet, sin demokrati och sin självbestämmanderätt så försvarar de också vår frihet och vår demokrati. Vi kan inte nog tacka dem för det. Vi står enade med dem i deras kamp mot Putin idag, och vi lovar att vi kommer att står enade med dem till den dag då friheten, självbestämmandet och freden är återvunnen. 

Det ekonomiska stöd och den hjälp som både Sverige och EU har beslutat om till Ukraina måste fortsätta. Sanktionerna måste fortsätta (och kanske utökas).  Våra högljudda protester måste fortsätta. Vi måste hålla i nu. Våra åtaganden och vår beslutsamhet får inte minska nu, när kriget dessutom känns i plånboken, med stigande elpriser och inflation. Vi måste påminna oss om att på spel står framtiden för en demokrati. På spel står också friheten, och principerna för europeisk och global säkerhet.

Putin trodde att Ukrainas regering snabbt skulle kollapsa och på en snabb seger. I stället möttes han av ett folk som samlades och visade en enorm tapperhet. Han trodde att den Europeiska unionen skulle vara splittrad och oförmögen att uppbåda ett kraftfullt svar. I stället möttes han av beslutsamhet och enighet. Denna enighet måste fortsätta – även när priset blir högre och högre. Det är helt avgörande nu att också EU och dess medlemsstater fortsätter visa denna sammanhållning och beslutsamhet för att stödja Ukraina på alla sätt och för att upprätthålla den regelbaserade världsordningen. För att försvara Ukrainas frihet, och vår frihet.

Vi står här idag i solidaritet med Ukraina och det ukrainska folket. Vi står här eniga i vårt fördömande av Rysslands invasion av Ukraina. Vi fördömer krigsbrotten. Vi kräver att Ryssland omedelbart och ovillkorligen drar tillbaka alla ryska styrkor från Ukraina. Vi kräver fred i Ukraina nu.

Slava Ukraini!

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström