Therese Svanströms tal mot Rysslands krig i Ukraina

Internationellt

Nyhet

2022-03-30

Den 30 mars höll TCO:s ordförande Therese Svanström ett tal mot Rysslands krigsföring i Ukraina. Talet hölls vid en demonstration utanför Rysslands ambassad i Stockholm.

Therese Svanström talar vid demonstration utanför Rysslands Ambassad

Talet

Putins orättfärdiga, folkrättsvidriga krig har nu pågått i ofattbara 35 dagar. Under dessa 35 dagar har tusentals oskyldiga dödats och tusentals har skadats. Skolor, sjukhus och humanitära korridorer beskjuts av ryska trupper, hela städer har lagts i ruiner.

Rysslands krigföring i Ukraina har tvingat flera miljoner ukrainare att fly till andra europeiska länder. Många har sett och upplevt lidande som kommer att förfölja dem resten av livet. De lever i sitt livs värsta mardröm. De har flytt för sina liv och de har flytt från det liv de hade. Från arbeten, från bostäder, från familjer. Vi välkomnar dem som kommer till oss och vi kommer att arbeta tillsammans för att få ett slut på kriget.

TCO och hela den svenska fackföreningsrörelsen står på det ukrainska folkets sida. Vi ser med stolthet hur våra ukrainska fackliga systerorganisationer nu arbetar outtröttligt i Ukraina med att tillhandahålla säkert boende till dem som befinner sig på flykt, och mat, mediciner och värme på deras väg mot en säker plats. Våra fackliga systerorganisationer i Polen, Moldavien och Rumänien välkomnar dem som tagit sig dit med boende och stöd.

Den fackliga rörelsen är en solidaritetsrörelse och en fredsrörelse. Ukrainas kamp för fred, suveränitet och demokrati är därför nu också vår kamp.

Putin kommer inte att segra, Rysslands militära krigföring kommer inte att segra. Det ukrainska folkets självbestämmanderätt, frihet och demokrati kommer en dag att segra.

Ingen vet hur Europa kommer att se ut efter kriget. Konsekvenserna av kriget kan bli stora, inte minst för både jobb, ekonomi och välfärd. Konsekvenserna för andra, redan väldigt utsatta länder, riskerar att bli katastrofal. FN:s matprogram varnar för en katastrofal ökning av hungern i världen, när viktig spannmålshandel går i spillror. Ansvaret för detta är Putins. I vårt svar måste vi visa att vi lärt oss av tidigare krig och kriser, och på alla sätt agera i solidaritet med dem som drabbas av Rysslands illegala krigsföring.
Vi står här idag i solidaritet med Ukraina och det ukrainska folket och kräver en omedelbar och ovillkorlig rysk vapenvila och tillbakadragande av alla ryska styrkor från Ukraina. Vi är här för att kräva fred i Ukraina nu.

Slava Ukraini!

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström