Världsfacket fördömer statskuppen i Myanmar

Internationellt

Blogg

2021-02-24

Sedan den 1 februari har folket i Myanmar fördömt den statskupp som begåtts av militärjuntan. När armén har en hårdare ton, ökar arresteringar, förhindrar internetåtkomst och till och med öppnar eld mot demonstranter så mobiliserar medborgarna massivt för att försvara den demokratiska övergången som NLD, The National League for Democracy initierat.

Det är en massiv folkrörelse där arbetare och tjänstemän befinner sig i frontlinjen, särskilt efter uppmaningen från fackföreningsorganisationen CTUM och dess ledare Maung Maung, som för närvarande förföljs och hotas av juntan.

"Trots trakasserier och hot som tynger dem är de 5 000 medlemmarna i vår Myanmar-anslutna organisation fullt engagerade i rörelsen", bekräftar Apolinar Tolentino, representant för International Building and Woodwork Federation (IBB). Lärare, järnvägsarbetare, elektriker och flygledare går med eleverna i processionerna .

”Vi ser många tjänstemän på gatorna", nämner Kate Lee från Australiensiska Union Aid Abroad, Apheda. "Detta är ett starkt tecken. För varje dag som går ser vi protesterna växa. Varje medborgare är inbjuden att delta i en så kallad bullerbarriär genom att slå på krukor eller kokkärl från sina hem", förklarar Kate vidare.

Demokratiska demonstrationer undertrycks och utegångsförbudet är ett sätt för myndigheterna att kväsa rörelsen och att trakassera demonstranterna. "Vi fruktar att junta förr eller senare kommer att ta till våld, precis som 1988" säger IBB:s representant. Världsfacket ITUC varnar för att armén förbereder sig för att införa en ny lag om cybersäkerhet som kommer att placera hela befolkningen under permanent övervakning och undertrycka yttrandefriheten.

Världsfacket ITUC och Europafacket ETUC uppmanar internationella institutioner och medlemsstater att aktivt medverka till att:

  • Länder världen över agerar tillsammans för att inte erkänna eller på något sätt stödja militärjuntan i Myanmar.
  • Riktade sanktioner införs som stoppar militärens ekonomiska intressen.
  • EU omedelbart fråntar Myanmar EBA-statusen.
  • De internationella finansinstituten (IFI) omedelbart stoppar all verksamhet i Myanmar.
  • Myanmar ska fråntas sin plats vid FN tills de legitimt valda kan forma regering.

Tillsammans med fackliga organisationer globalt vill TCO  att valresultatet från de första helt demokratiska valen efter 30 års militärdiktatur ska respekteras och för att de som frihetsberövats i samband med kuppen friges, samt att våldet och trakasserierna av befolkningen omedelbart upphör.

 

Tidigare anställd skribent: Ann-Katrin Dolium