Det här är tjänstemännens önskelista, Nina Larsson

Jämställdhet

Debattartikel

2025-04-24

TCO är beredd att hjälpa vår nya minister, Nina Larsson, med sitt uppdrag. Vi ser fram emot att träffa henne och berätta om de viktigaste frågorna för våra medlemmar. Det menar Therese Svanström, ordförande TCO.

Välkommen till nya jobbet, Nina Larsson!

Stort grattis till det vi från TCO ser som en av de viktigaste ministerposterna - jämställdhets- och arbetslivsminister! TCO företräder nästan 1,3 miljoner medlemmar och vet att vi inte kan ta vunna segrar för givna – vare sig det gäller jämställdhet eller villkoren i arbetslivet.

Tjänstemän plågas av hög arbetsbelastning


Därför vill vi redan nu skicka med att våra förväntningar är högt ställda och att vi gärna ser att vår nya minister använder den kunskap och de förslag till lösningar vi inom fackföreningsrörelsen kan bidra med.

Trots att tjänstemän generellt trivs på sina arbeten, med viktiga och meningsfulla uppgifter, plågas de av hög arbetsbelastning, särskilt på kvinnodominerade arbetsplatser. Arbetsmiljöverkets nya statistik visar att kvinnor är mer mentalt uttröttade efter sitt arbete, vilket ger arbetsrelaterad sjukskrivning och upplevelse av att inte orka jobba till pensioneringen trots att vi egentligen behöver jobba längre idag.

Kvinnors dubbelarbete i hemmet lyfts ofta fram som en orsak till ökad ohälsa. Det må vara ett jämställdhetsproblem, men det påverkar knappast arbetssituationen. Dubbelarbetet har inte ändrats påtagligt över tid, utan det är arbetsmiljön som blivit sämre där många kvinnor arbetar.

Attraktiva arbetsgivare, som följer arbetsmiljöregler så arbetstagare trivs och arbetsrelaterad ohälsa undviks, har lättare att rekrytera och behålla kompetent personal och åstadkommer bättre resultat.

Låt inte samhällsbärarna tystas


Hot och våld mot tjänstemän i arbetslivet är skrämmande aktuellt. Att exempelvis ambulansförare, sjuksköterskor, socialsekreterare, myndighetshandläggare, journalister och poliser utsätts för hot, fysiska angrepp och hat samt försök till otillåten påverkan, ger otrivsel, oro och självcensur. Det påverkar både individen, arbetsplatsen och i förlängningen demokratin - om de orkar, vill och kan jobba kvar i yrket. Många av tjänstemännen är viktiga samhällsbärare, som inte får tystas.

Just nu formas regeringens nya arbetsmiljöstrategi, och vi parter medverkar. Det är angeläget att nollvisionsarbetet för dödsfall både på och av arbetet utvecklas vidare. Beredskap behövs för befintliga och framtida arbetsmiljöproblem.

Arbetsmiljöproblemens lösning ligger ofta inom andra politikområden än arbetsmiljöpolitiken, varför samarbete mellan departementen är viktigt. Exempelvis kompetensförsörjning och omställning, psykisk hälsa och suicidprevention, hantering av nya arbetsmiljörisker vid klimatförändringar, ja listan kan göras lång.

Fem medskick


Med det sagt – TCO är beredd att hjälpa vår nya minister med sitt uppdrag. Vi ser fram emot att träffa Nina Larsson och här kommer vår önskelista som vi ser fram emot att prata vidare om:

  • När den kommande arbetsmiljöstrategin genomförs, gör den till ett verktyg för hela regeringens arbete för ett hälsosamt arbetsliv. Arbetsmiljö som en strategisk samhällsfråga, påverkar kompetensförsörjning, jämställdhet, möjlighet att jobba längre och förebygga sjukskrivningar.
  • TCO vill se politiskt krafttag genom en nationell strategi mot hot och våld i arbetslivet som tar sikte på annat än enbart straffrättsliga åtgärder. Ratificera ILO-konvention 190 och för in rätten till ett arbetsliv fritt från våld och trakasserier i arbetsmiljölagen.
  • Arbetsmiljöutredningarna från 2022 innehåller många förslag som väntar på att förverkligas. (Steg framåt, med arbetsmiljön i fokus SOU 2022:45, De regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet SOU 2022:47)
  • Efterlevnaden av arbetsmiljöregler (inte minst organisatorisk och social arbetsmiljö) behöver stärkas. Arbetsmiljöverket behöver bättre förutsättningar för effektiv tillsyn/inspektion på både kvinno- och mansdominerade verksamheter.
  • Värna skyddsombudens viktiga roll i det förebyggande och efterhjälpande arbetsmiljöarbetet.

Om vår nya jämställdhets- och arbetslivsminister lyckas med sitt jobb kommer också Sverige lyckas bättre. TCO önskar varmt lycka till!

Läs artikeln på Altinget.

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström