Föräldraledigheten mer ojämställd än statistiken visar
Jämställdhet
Pressmeddelande
2023-02-07
Föräldraledigheten är ännu mer ojämställd än vad som syns i statistiken. När man räknar in även obetald ledighet är kvinnor i snitt borta från arbetet i mer än ett år under ett barns två första år. Det är drygt nio månader mer än männen. Det framkommer i en ny rapport från TCO.
– Föräldraledigheten är ännu mer ojämställd än vad som ofta framkommer och trenden är dessutom negativ. Jag är djupt oroad och förvånad över att vi inte kommit längre. Vi vet att ojämställd föräldraledighet påverkar kvinnors karriär och inkomst negativt, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.
Räknad i betald föräldraledighet är kvinnor borta från arbetet i 8,6 månader under ett barns två första år. Den siffran stiger till 12,7 månader när den obetalda ledigheten räknas in. För män är motsvarande siffror 2,4 och 3,4 månader. Kvinnor är alltså frånvarande från jobbet utan ersättning under längre tid än män är föräldralediga både med och utan ersättning.
Skillnaden mellan kvinnors och mäns andel obetald föräldraledighet har dessutom ökat de senaste sex åren, där kvinnors andel obetald ledighet ökar mer än männens. Det pekar på att gapet kan bli större om trenden fortsätter.
Kvinnors större andel av föräldraledigheten innebär en längre frånvaro från arbete. Den långa ofta sammanhängande frånvaron leder i sin tur till negativa konsekvenser för karriär, inkomst och i förlängningen även pension.
– Om den ekonomiska jämställdheten ska öka behöver föräldraledigheten fördelas mer jämnt. För det krävs politiska reformer. TCO föreslår bland annat att föräldraförsäkringen ska tredelas. Vi behöver ett regelverk som signalerar att målet är ett jämställt föräldraskap, säger Therese Svanström.
Se inslag på SVT nyheter om rapporten
Om undersökningen
För att se fördelningen av föräldraledighet mellan män och kvinnor undersöks vanligtvis uttag av föräldrapenning, det vill säga betald ledighet. I rapporten har TCO även tittat på obetald ledighet för att få en bild av hur kvinnors och mäns totala föräldraledighet ser ut.
I undersökningen tittar TCO på föräldraledigheten under barnens två första år, eftersom det är då den absoluta majoriteten av föräldraledigheten tas ut och det är då som föräldraledighet tas ut på heltid under långa sammanhängande perioder
TCO:s beräkningar bygger på statistik och skattningar från Försäkringskassan; dels statistik över antal uttagna föräldrapenningdagar under barnens två första år, dels skattningar av andel obetald föräldraledighet.
TCO:s pressjour
Kommunikatör
Axel Eriksson
Relaterat
Jämställdhet
Viktiga perspektiv på en jämställd föräldraförsäkring
TCO:s forskningsdag om föräldraförsäkringen och Arena Idés nya rapport Kvantitetstidspappan sätter ljuset på behovet...
Jämställdhet
Forskningsdag – Föräldraförsäkringen 50 år
Forskare, politiker och civilsamhälle samlades för att diskutera hur föräldraförsäkringen kan utvecklas för att...
Jämställdhet
TCO anordnar forskningsdag om föräldraförsäkringen
Den 13 november samlar TCO forskare, politiker och experter för en bred diskussion om hur föräldraförsäkringen...