Från jämställda par till ojämställda föräldrar
Jämställdhet
Rapport
2021-04-20
Varför väljer föräldrar att dela på föräldraledigheten som de gör? Trots möjligheten att dela lika är det få föräldrapar som gör det. Ny forskning visar att normer på arbetsplatsen styr hur föräldrar delar på dagarna.
Tre viktiga slutsatser ur rapporten
Flexibiliteten och valfriheten i dagens svenska föräldraförsäkring bygger på att föräldrar faktiskt är fria att välja hur de ska fördela dagarna med föräldrapenning mellan sig.
Nyare forskning inom sociologi frågar sig hur fritt valet egentligen är. I den här rapporten redogör vi i korthet för forskning som visar att normer på arbetsplatsen styr hur föräldrar delar på föräldraledigheten.
Något förenklat kan man säga att det val som föräldrar har på en arbetsplats är att pappor kan vara hemma lika länge som andra pappor, och mammor kan vara hemma lika länge som andra mammor.
En pappa som väljer en ledighet som på hans arbetsplats anses vara för lång blir straffad karriärmässigt och lönemässigt. Även mammor straffas om de bryter mot normerna. Ett val av en kortare föräldraledighet kan göra att många anser att hon är en dålig mamma, att barnet tar skada eller liknande.
Rapporten är en populärversion av en del av en forskningsrapport som TCO har finansierat.
Läs rapporten Från jämställda par till ojämställda föräldrar här.
Utredare: jämställdhet
Åsa Forsell
Relaterat
Jämställdhet
Det här är tjänstemännens önskelista, Nina Larsson
TCO är beredd att hjälpa vår nya minister, Nina Larsson, med sitt uppdrag. Vi ser fram emot att träffa henne och...
Arbetsmiljö, Jämställdhet, Sjukförsäkring
Lägre sjukfrånvaro kräver jämställdhet och trygghet på jobbet
Försäkringskassan presenterade nyligen en ny rapport som lyfter fram de stora skillnader som finns mellan kvinnor och...
TCO, Jämställdhet
Framtiden pågår avsnitt 4: Överlägsna kvinnor och konservativa män
I det fjärde avsnittet av Framtiden pågår, TCO:s podd om framtidens arbetsliv pratar vi om framtidens jämställda...