Jämställdhetsfrukost

Jämställdhet

Event

2020-03-05

I samband med Internationella kvinnodagen bjöd TCO in till en jämställdhetsfrukost med två intressanta samtal - om jämställdhet i arbetslivet och jämställdhet i politiken.

I samtalet om livspusslet och jämställdhet i arbetslivet utgår vi från att alla föräldrar ska kunna kombinera sitt yrkesliv med föräldraskapet. Så ser det inte ut idag. Kvinnor tar ett större ansvar för att lösa livspusslet och det påverkar bland annat kvinnors löner, sjukskrivningstal och pensioner. Vad kan vi göra för att förändra – politiskt, på arbetsplatserna och som individer?
 

Medverkande i samtal om livspusslet

 
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S)
Ebba von Sydow, journalist, programledare och författare
Therese Svanström, ordförande TCO.
 
Det andra samtalet handlar om jämställdhet i politiken. Att kvinnor och män kan ha förtroendeuppdrag på lika villkor är en viktig demokratifråga. Samtidigt visar forskning att kvinnor får betala ett högre pris för politisk makt. Vilka konsekvenser får det och hur kan vi arbeta för att förändra det?
 

Medverkande i samtal om jämställdhet i politiken

 
Josefin Malmqvist, ordförande i Moderatkvinnorna berättar om deras Jämställdhetsbokslut och hur de arbetar för jämställdhet.
Sandra Håkansson, doktorand i statsvetenskap vid Uppsala universitet delar med sig av sin forskning kring könsskillnader i politikers förutsättningar och könsaspekter på hot och våld mot politiker.
Therese Svanström, ordförande TCO pratar om varför demokrati är en viktig fråga för facket.
 
Moderator: Johanna Palmström, frilansjournalist
 
Till frukosten bjuder vi in politiker, näringsliv, fack och andra experter och engagerade i jämställdhetsfrågor.
Bild på Åsa  Forsell

Utredare: jämställdhet

Åsa Forsell