Julens projektledare är en kvinna

Jämställdhet

Pressmeddelande

2024-12-17

3 av 4 mammor med hemmaboende barn upplever att de är julens huvudsakliga projektledare, med ansvar för att planera familjens inköp, mat, städning och andra julaktiviteter. Det visar en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO inför årets julhelg.

- Kvinnor tar ett större ansvar för familjens livspussel, det gäller i juletid och under resten av året. Det är inte rimligt att julefriden ska komma på bekostnad av utslitna mammor, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.

I undersökningen svarar 63 procent av kvinnorna att det är de själva som är julens huvudsakliga projektledare i sin familj. Bland männen i undersökningen svarar 21 procent att de projektleder julen i sin familj.

Bland personer med barn som bor hemma är det mest ojämställt. I den gruppen är det bara 17 procent av männen, men hela 75 procent av kvinnorna, som svarar att det är de själva som är familjens projektledare inför julen.

Att kvinnor tar ett större ansvar för livspusslet än män påverkar långt mer än julefriden. Kvinnor tar ut längre föräldraledighet när barnen är små och arbetar oftare än männen deltid för att kunna kombinera arbetsliv med familjeliv. Det får negativa konsekvenser för kvinnors hälsa, lön, karriär och i längden även pension.

- Det är inte konstigt att julens projektledare år efter år är en kvinna – arbetet med att öka jämställdheten har stannat av. Vi behöver växla upp tempot med att prata både normer och reformer, säger Therese Svanström.

Ojämställdheten tar fart när barnen kommer. Därför anser TCO att det är där reformer behövs. TCO föreslår:

  • Tredela föräldraförsäkringen, så att en tredjedel av föräldrapenningdagarna går till vardera föräldern och en tredjedel kan fördelas fritt. Dessa dagar tas ut innan barnet fyller tre år.
  • Vik tio föräldrapenningdagar per barn och år för att enklare lägga livspusslet under barnens uppväxt. Fem dagar till vardera föräldern för ett jämställt livspussel när barnen har två vårdnadshavare. Dessa dagar ersätter de 90 lägstanivådagarna som finns idag. Ersättningen behöver vara omkring 80 procent av inkomsten så att alla har reell möjlighet att ta del av dem.

Mer om undersökningen

Undersökningen genomfördes mellan 28/11 – 5/12 2024 av Novus på uppdrag av TCO. Resultaten baseras på 1058 genomförda webbintervjuer bland allmänheten, 18 år och äldre. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Deltagarfrekvensen bland de inbjudna var 60,4 %.  

Bild på TCO:s pressjour

TCO:s pressjour