Kvinnor är julens projektledare

Jämställdhet

Pressmeddelande

2023-12-11

8 av 10 mammor med barn under 11 år upplever att de är julens huvudsakliga projektledare, med ansvar för att planera familjens inköp, mat, städning och andra julaktiviteter. Det visar en ny Novus-undersökning som genomförts på uppdrag av TCO inför årets julhelg.

– Kvinnor ska inte behöva vara helt utslitna när julafton väl kommer. Det måste bli mer jämställt i vem som tar ansvar för livspusslet – i juletid och under resten av året, säger Therese Svanström, TCO:s ordförande.

I undersökningen svarar 56 procent av kvinnorna att det är de själva som är julens huvudsakliga projektledare i sin familj. Bland männen i undersökningen svarar 18 procent att de projektleder julen i sin familj.

8 av 10 kvinnor med små barn projektleder

Bland personer med barn under 11 år som bor hemma är det mest ojämställt. I den gruppen är det bara 16 procent av männen, men hela 80 procent av kvinnorna, som svarar att det är de själva som är familjens projektledare inför julen.

Det är ett återkommande mönster att kvinnor tar ett större ansvar för livspusslet än män och det påverkar långt mer än julefriden. Kvinnor tar ut längre föräldraledighet än män och bland tjänstemän arbetar kvinnor oftare deltid för att kunna kombinera arbetsliv med familjeliv. Det får negativa konsekvenser för kvinnors lön, karriär, hälsa och i längden även pension.

– Julen varar än till påska när det gäller kvinnors ansvar för livspusslet. Det krävs ett arbete med både normer och reformer för att öka jämställdheten i hemmet och på arbetsplatserna. Annars kommer vi fortsätta se hur kvinnor tar ett större ansvar i hemmet, men straffas för det ekonomiskt, säger Therese Svanström.

TCO:s förslag för ett mer jämställt livspussel och ökad ekonomisk jämställdhet:

  • Inför en tredelad föräldraförsäkring, så att en tredjedel av dagarna går till vardera föräldern och en tredjedel kan fördelas fritt.
  • Inför tio föräldratidsdagar, för att lättare lösa livspusslet under barnens uppväxt. Styr om 90 dagar på lägstanivå till föräldrapenningdagar, att användas tio om året när barnen är tre till tolv år. Ersättningen bör vara 80 procent av inkomsten så att alla har reell möjlighet att ta del av dagarna.


Om undersökningen

Undersökningen genomfördes 30/11–6/12 2023 av Novus på uppdrag av TCO. Resultaten baseras på 1037 genomförda webbintervjuer bland allmänheten, 18 år och äldre. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Deltagarfrekvensen bland de inbjudna var 59 %.

Bild på Tora Heckscher

Presschef

Tora Heckscher