Kvinnor projektleder julen år efter år
Jämställdhet
Debattartikel
2024-12-20
Julens projektledare 2024 är en kvinna. Precis som förra året, och året innan dess. 3 av 4 kvinnor med hemmaboende barn säger att de är julens huvudsakliga projektledare i sin familj. Kvinnor tar ett större ansvar för familjens livspussel än vad män gör, det gäller i juletid och under resten av året. Och det kommer med en kostnad för kvinnors hälsa, karriär, lön och pension.
Publicerad i bland annat Skaraborgs Allehanda.
Julen är i antågande med allt vad den innebär. Det ska ordnas nissebus, skickas julkort, planeras resor, pyntas hus och gran och lagas mat för ett kompani. Det är ett svårlagt livspussel för många.
TCO frågar varje år, med hjälp av Novus, vem som projektleder julen i sin familj. Svaret är likadant, år efter år – kvinnor projektleder julen. Tydligast är det i familjer med barn som bor hemma, där 75 procent av mammorna uppger att de är julens huvudsakliga projektledare. Motsvarande siffra för papporna är 17 procent.
Julefriden ska inte behöva infinna sig på bekostnad av kvinnors hälsa. Det är ett återkommande mönster att kvinnor tar ett större ansvar för att livspusslet ska fungera i familjen. Extra tydligt blir det när barnen kommer, då kvinnor är föräldralediga längre, vabbar mer och går i högre utsträckning än män ned i arbetstid för att lösa livspusslet.
Det innebär i sin tur att kvinnor bland annat är mer sjukskrivna. Ny statistik från Försäkringskassan visar exempelvis att kvinnor löper mer än dubbelt så stor risk som män att bli sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa. Dessutom blir inkomstutvecklingen för kvinnor sämre än för män och karriären kan påverkas negativt. I längden kan det också påverka nivån på kvinnors pension. En sådan utveckling kan vi inte ha. Vi måste se till att ansvaret för arbetet i hemmet blir mer jämställt.
För att få till ett mer jämställt ansvar för livspusslet krävs ett arbete med både normer och reformer. Och det krävs att frågan inte bara diskuteras av politiken, utan även på arbetsplatsen och vid köksbordet.
Vid köksbordet behöver vi ta diskussionen om hur arbetet fördelas hemma, oavsett om det gäller julstöket eller vardagslunken. På arbetsplatsen är det viktigt att belysa vilka normer som finns och hur de påverkar vem som är föräldraledig och hur länge. I politiken krävs reformer.
Ojämställdheten tar fart när barnen kommer. Därför är det också rimligt att reformerna tar sikte på det. TCO förslag:
- Tredela föräldraförsäkringen, så att en tredjedel av föräldrapenningdagarna går till vardera föräldern och en tredjedel kan fördelas fritt. Dessa dagar tas ut innan barnet fyller tre år
- Vik tio föräldrapenningdagar per barn och år, för att enklare lägga livspusslet under barnens uppväxt. Fem dagar till vardera föräldern för ett jämställt livspussel när barnen har två vårdnadshavare. Dessa dagar ersätter de 90 lägstanivådagarna som finns idag. Ersättningen behöver vara omkring 80 procent av inkomsten så att alla har reell möjlighet att ta del av dem.
Om vi arbetar medvetet med både normer och reformer kan vi öka den ekonomiska jämställdheten och främja en mer jämställd fördelning av det obetalda arbetet i hemmet. Ett delat ansvar skulle bidra till ökad hållbarhet i arbetslivet och en mer fröjdefull jul för fler.
Relaterat
Jämställdhet
Julens projektledare är en kvinna
3 av 4 mammor med hemmaboende barn upplever att de är julens huvudsakliga projektledare, med ansvar för att planera...
Jämställdhet
Viktiga perspektiv på en jämställd föräldraförsäkring
TCO:s forskningsdag om föräldraförsäkringen och Arena Idés nya rapport Kvantitetstidspappan sätter ljuset på behovet...
Jämställdhet
Forskningsdag – Föräldraförsäkringen 50 år
Forskare, politiker och civilsamhälle samlades för att diskutera hur föräldraförsäkringen kan utvecklas för att...