Jimmie Åkesson kan inte önsketänka bort klimatförändringarna
Klimat
Debattartikel
2025-04-01
Brinner huset i båda ändar är det dumt att bara släcka branden i den ena. Det skriver Therese Svanström, ordförande för TCO.
De senaste veckorna har två stora klimatrapporter kommit. OECD och Klimatpolitiska rådet. Båda säger samma sak: Regeringens politik, som Sverigedemokraterna understödjer, levererar inte.
Det är beklämmande på många sätt. Inte minst för jobben, vår konkurrenskraft och för den framtid vi går mot om klimatförändringarna inte hejdas. Men, värt att notera är också de uttalanden som Jimmie Åkesson gjort parallellt med detta. Där han vill att EU minskar sina klimatambitioner och att Sverige finansierar försvaret genom att göra ännu mindre för klimatet.
Hur kan SD missa klimatkalkylen?
Åkesson och Sverigedemokraterna brukar hävda att de andra partierna, i varierande grad, är ansvariga för att ha förstört Sverige. I deras världsuppfattning på grund av invandring. Det är en analys vi inte delar. Men, hur kan ett parti som gör anspråk på Sveriges bästa missa hur klimatkalkylen ser ut?
Åkesson verkar varken se sambandet mellan den gröna omställningen och fler jobb i Sverige eller behovet av klimatanpassning i beredskapssyfte. Att ha de skygglapparna på är inte det bästa för Sverige.
Vi måste göra flera saker samtidigt, och vi måste agera snabbt. Brinner huset i båda ändar är det dumt att bara släcka branden i den ena.
Visst, kanske vore allt mycket enklare om Jimmie Åkesson hade rätt om klimatet. Att det vore möjligt att pausa klimatarbetet och se klimatfrågan som ett särintresse bland många. Att Klimatpolitiska rådet inte behöver lyssnas på eller att OECD:s slutsatser inte är relevanta. Men det går inte att önsketänka bort klimatförändringarna. Det skadar Sverige.
Inget av det SD vill se är möjligt
Forskare är eniga om att klimatförändringarna kommer ha stor påverkan på våra liv och arbetsliv. Kostnaderna för samhället om vi inte klarar att minska utsläppen, är oöverskådliga. Ju längre vi väntar, desto större åtgärder kommer att krävas. Inget av det som Sverigedemokraterna vill se är möjligt i en framtid där vi måste lägga alla våra resurser på att hantera klimatförändringarnas följder – i stället för att bygga det samhälle som vi vill ha.
Det går att kombinera en hög sysselsättning, ett konkurrenskraftigt näringsliv och en stark välfärd med nettonollutsläpp och en växande ekonomi inom ramen för planetens gränser. För den politiken finns därtill ett starkt stöd bland TCO-förbundens 1,2 miljoner medlemmar.
Vi behöver en klimatpolitik värd namnet
Sverige har inte störst utsläpp ur ett globalt perspektiv och kan inte ensamma hejda klimatförändringarna. Men våra utsläpp per capita är högre än vad som är möjligt för att klara Parisavtalets mål. Och vi har de förutsättningar som krävs, både när det kommer till kompetens, innovationskraft och kreativitet för att förändra detta.
De politiska partierna måste komma över de ideologiska låsningar som hindrar dem från att komma överens om viktiga reformer.
Det handlar om:
- Att skapa långsiktiga förutsättningar för en fossilfri och kostnadseffektiv energiproduktion.
- Att satsa på kompetensförsörjning för den gröna omställningen.
- Att bygga ut klimatsmart infrastruktur.
Detta är reformer som i många fall också stärker svensk beredskap. Kriget i Ukraina har visat på nödvändigheten av en robust energiförsörjning och en väl fungerande tåginfrastruktur.
Det bästa för Sverige, både när det kommer till jobb och beredskap, är att ha en klimatpolitik värd namnet och ta omställningen på största allvar. Ett parti som säger sig värna Sverige borde inse det.
TCO:s ordförande
Therese Svanström
Relaterat
TCO, Klimat
Framtiden pågår avsnitt 5: Aktivist eller expert – hur pratar vi om svåra saker på jobbet?
I det femte avsnittet av Framtiden pågår, TCO:s podd om framtidens arbetsliv pratar vi om hur man hanterar svåra...
Klimat
Sverige måste visa klimatledarskap som ger framtidstro
Idag presenterade Klimatpolitiska Rådet sin utvärdering av regeringens klimatpolitik - och återigen är kritiken...
Klimat
Lyssna på OECD:s kritik mot Sveriges klimatpolitik!
För första gången på tio år har nu OECD utvärderat den svenska klimat- och miljöpolitiken. Kritiken är svidande, men...