Partsmodellen
Partsmodellen
Artikel
Den svenska arbetsmarknadsmodellen, även kallad partsmodellen, kan sammanfattas med ett ord: samarbete. Modellen går ut på att fack och arbetsgivarorganisationer kommer överens om de bästa villkoren på arbetsmarknaden, utan att staten behöver vara inblandad i varje beslut. I förlängningen leder det till goda förutsättningar för människor i arbetslivet.
I fokus för TCO:s arbete för partsmodellen:
Partsmodellen präglas av arbetstagarinflytande och kollektivavtal
En viktig och bärande del av partsmodellen är att arbetsmarknadens parter (arbetsgivarna och arbetstagarna) har den avgörande rollen för att reglera löner och andra villkor på arbetsmarknaden. Med andra ord: de som står närmast frågorna fattar beslut som rör arbetsmarknaden. Arbetsgivarorganisationer eller arbetsgivare och fackliga organisationer förhandlar och enas kring de olika avtal som varje bransch behöver. Det är en stor skillnad mot många andra länder där dessa frågor styrs av detaljerad lagstiftning.
90 procent av anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal
Sverige har en ovanligt hög kollektivavtalstäckning: ca 90 procent av de anställda omfattas av kollektivavtal. Kollektivavtalet handlar inte bara om lön, utan det reglerar också många andra viktiga villkor i arbetslivet: tjänstepension, föräldralön, övertidstillägg, extra semester, friskvårdsbidrag samt olika försäkringar som kompletterar statlig ersättning vid till exempel arbetslöshet och sjukdom.
Tillsammans med kollektivavtalen utgör det starka arbetstagarinflytandet en viktig del av partsmodellen. Detta regleras på flera sätt i Sverige, främst genom medbestämmandelagen (MBL), lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (FML) och lagen om styrelserepresentation för de privatanställda.
Starkt stöd för den svenska modellen
TCO:s rapport, En omtyckt lösning, visar att kunskapen om kollektivavtal är god hos svenska arbetstagare.
- 87 % känner till vad kollektivavtal innebär.
- 76 % tycker det är viktigt att deras nya arbetsgivare har kollektivavtal.
- 95 % anser att arbetstagare bör ha inflytande på arbetsplatsen.
En stor majoritet av de som känner till vad kollektivavtal är har en positiv inställning till dem. Det motsatta förhållandet råder också: låg kännedom innebär i högre utsträckning negativ uppfattning om kollektivavtal. Det innebär att de aktörer som värnar partsmodellen – fackförbund, arbetsgivarorganisationer och beslutsfattare – har ett gemensamt ansvar att stå upp för den och aktivt informera om dess fördelar.
Partsmodellen i ett europeiskt perspektiv
Den svenska partsmodellen står stark, men har på senare tid utmanats på flera sätt. Bland annat genom EU-lagstiftning om frågor som traditionellt regleras genom kollektivavtal i Sverige, t.ex. EU-direktivet om tillräckliga minimilöner.
Partsmodellen och den svenska arbetsmarknadens funktionssätt bygger på att lönebildningen hanteras av parterna. TCO konstaterar att lönepolitik utgör en viktig fråga ur ett ekonomiskt och sysselsättningsperspektiv, men anser likväl att lagstiftning om lön riskerar att störa partsmodellen. Det gäller oavsett om lagstiftningen sker på EU-nivå eller nationell nivå.
Den internationella arbetsmarknadens utveckling gör det nödvändigt att säkerställa arbetstagarinflytande i gränsöverskridande företag. Därför arbetar TCO med frågor om hur arbetstagarinflytande ska kunna säkras i nya europeiska bolagsformer.
Lyssna på podden Like a Swede
Lyssna på podden Like a Swede
TCO.s podd Like a Swede handlar om den svenska partsmodellen, arbetsmarknad, strejk och kollektivavtal.

En omtyckt lösning. Kunskap och attityd till partsmodellen och kollektivavtal.
Ta del av undersökningen som belyser kunskapsnivån och inställningen till kollektivavtal. Rapporten baseras på en studie som TCO har låtit Novus genomföra under 2024. Undersökningen omfattar 1 020 intervjuer hos den svenska allmänheten mellan 25–68 år.
Jurist
Jens Lidén
Jurist
Magnus Lundberg
Jurist
Lise Donovan
Prenumerera på alla våra nyheter om partsmodellen
Vill du få ett mejl samma dag som vi publicerar något nytt om partsmodellen? Lämna din mejladress här.
Mer om partsmodellen
Här hittar du allt vårt material om partsmodellen, till exempel pressmeddelanden, rapporter och blogginlägg. Använd filtreringen för att hitta det du söker.
Filtrera
Ämne
Person
Innehållstyp
År
Sökresultat
Inga träffar
Det finns tyvärr inget innehåll som motsvarar din sökning. Testa att byta sökord eller filtrering.