Gränsen på 180 dagar ett slöseri

Sjukförsäkring

Debattartikel

2020-11-26

TCO har länge sett och uppmärksammat bristerna i sjukförsäkringen. Därför var vi bland dem som krävde ett rejält omtag och en tydligare försäkring med ett större fokus på rehabilitering och att ta tillvara på kompetens och erfarenhet snarare än att snabbt pressa sjukskrivna ut i arbetslöshet eller till arbeten där den enskildes utbildning och kunskap inte togs tillvara.

Med dagens regler för sjukförsäkringen är det inte ovanligt att Försäkringskassan kräver att den som varit sjukskriven mer än 180 dagar måste pröva om hen kan arbeta med något annat än den ordinarie anställningen. Det betyder att till exempel en lärare eller ingenjör, en polis eller specialistsjuksköterska som inte är frisk nog att arbeta med det yrke som den är utbildad till kan bli tvungen att säga upp sig från sin tjänst för att arbeta med i princip vad som helst. Detta är givetvis helt orimligt och ett slöseri med kompetens.

TCO-förbunden organiserar många medlemsgrupper där det råder brist på personer med rätt kompetens. Om personer i de yrkena drabbas av ohälsa finns det en överhängande risk att de tvingas bort från de bristyrkena. För individen är det ett stort problem då hen ofta har tagit studielån för att kunna utbilda sig. Men staten, alltså skattebetalarna, har också investerat stora belopp i utbildningen.

Kostnaden för den femåriga gymnasielärarutbildningen i matematik och naturkunskap vid Malmö universitet är cirka 480 000 kronor. Att utbilda en polis vid Umeå universitet kostar närmare 275 000 kronor för de två år av utbildningen som genomförs vid lärosätet. Den treåriga utbildningen vid Chalmers för högskoleingenjör i mekatronik, som till exempel utvecklar morgondagens självkörande bilar, kostar ungefär 300 000 kronor. Ett yrke som vi läst mycket om under pandemin är specialistsjuksköterskorna i intensivvården. Vid Karolinska institutet kostar den utbildningen 467 000 tusen kronor. Att tvingas lämna yrken som dessa är en dålig affär för alla.

Den utredning som tillsattes 2018 för att förändra sjukförsäkringen har många bra förslag. Ett av dem är att efter dag 180 ska prövningen av arbetsförmågan mot normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden kunna skjutas upp om övervägande skäl talar för att individen kommer att kunna återvända för att arbeta hos sin arbetsgivare senast dag 365.

Det finns alltså färdigutredda förslag som kan genomföras omgående och där rehabilitering står i fokus. Det är dags att de riksdagspartierna sluta att vela. Tiden är mogen att gå till beslut.

 

Debattartikeln publicerades i Dagens Industri 26/11 - 2020

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström