Tack alla TCO:are!

TCO

Blogg

2021-07-01

Våren 2021 blev inte heller den en "vanlig" vår. Pandemin höll oss i sitt grepp, och på olika sätt har vi gjort både förändringar och uppoffringar i vår tillvaro för att anpassa oss och hantera de utmaningar vi mött, såväl i arbetslivet som privat.

Det är inte lätt att inte kunna leva det liv man vill. Och det har inte varit lätt för alla som i arbetslivet fått göra stora insatser, anpassningar och förändringar för att bidra till att verksamhet i olika sektorer ska fungera.

Jag är väldigt stolt att som ordförande för TCO – med 13 medlemsförbund som samlar över 1,4 miljoner medlemmar – konstatera att de insatser som medlemmarna i våra förbund gjort har lett till att Sverige klarat sig genom krisen.

Jag tänker naturligtvis på alla de som slitit hårt i vården och omsorgen för att få både akut verksamhet och ordinarie insatser att fungera så väl som möjligt. På alla de som sett till att barn och ungdomar kunnat gå i skola och få undervisning. Jag tänker på medarbetare i välfärden som sett till att äldreomsorg, socialtjänst, lokal och regional demokrati fungerat. På tjänstemän i statlig verksamhet som i allra högsta grad varit hårt arbetstyngda för att hantera pandemin och dess effekter.

Och jag tänker naturligtvis extra mycket på alla som under våren och året som gått förlorat sitt jobb eller sina möjligheter till en inkomst att leva på. Flera har varit extra hårt drabbade – i privat sektor till exempel handel och service, kultursektorn, egenföretagare med flera. Att förlora jobbet – och inte veta hur vägen tillbaka ser ut är ett hårt slag.

Nu ser vi nog ändå lite av ljuset i tunneln. Vaccinationerna rullar på, smittspridningen minskar och läget på arbetsmarknaden har vänt. Men vi ser också att den omställning som arbetsmarknaden påbörjat för att hantera klimatomställning, digital utveckling och globalisering har påskyndats under pandemin. Redan innan upplevde fyra av tio tjänstemän ett behov av kompetenspåfyllnad. Nu ser vi att nya grupper, även TCO-förbundens medlemmar, hamnar i längre tider av arbetslöshet. Detta måste mötas med stora och aktiva insatser både inom arbetsmarknads- och utbildningspolitiken. Sverige ska klara av att ha en hög tillväxt genom att konkurrera med kunskap, innovation och kompetens. Då behöver den kunskap som finns tas till vara och utvecklas. För det behövs relevant utbildning som svarar mot behoven på arbetsmarknaden och reella möjligheter att under arbetslivet få fylla på med ny kunskap.

Ett viktigt verktyg är att överenskommelsen mellan parterna nu blir verklighet. Oavsett vilken regering som efter den turbulens som nu råder tar vid behöver de reformer som är överenskomna genom lagstiftning och budgetmedel sjösättas.

TCO-förbundens medlemmar har länge visat – och alldeles extra under denna pandemi – att de är samhällsbärare. I sina yrkesroller, men också vid sidan av i det civila samhället. De vill också fortsätta vara det – de tror på vidareutveckling, vill fylla på, ta nya steg och vara kuggar i ett maskineri som bidrar till trygghet och tillväxt. Sverige behöver TCO:arna mer än någonsin.

Nu hoppas jag alla ni som slitit extra hårt på olika sätt får en stunds vila, solljus och värme, tid med nära och kära som ni inte kunnat träffa på länge. Det önskar jag också alla er som i rollen som förtroendevald eller anställd i facklig verksamhet gjort stora insatser för att hantera många tuffa situationer. Vi behöver allas er kraft och energi, också när semestern är över. Mitt varmaste tack för alla era bidrag under en tuff vår.

Glad sommar,

Therese

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström