2019 års kulturpris till regissören Erik Holmström och författaren Nina Åkestam

TCO

Nyhet

2019-05-14

Erik Holmström uppmärksammas med TCO:s kulturpris för sitt arbete med Malmö Dockteater. Nina Åkestam får ta emot TCO:s kulturprisstipendium för sin bok Feministfällan.

Att det blir just Erik som får året kulturpris är enligt motiveringen bland annat ”för ett kompromisslöst konstnärskap som förnyar och utmanar dramatiken”.

Erik Holmström är född i Stockholm men utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2004-2008. Efter några år tillbaka i Stockholm är han sedan 2015 tillbaka i Malmö där han driver Malmö Dockteater. På Malmö Dockteater spelas dockteater för vuxna.

Att det blev dockteater började med att Erik hade stora planer att utforska sina estetiska möjligheter men en liten lokal och en snäv budget att förverkliga dem.

På teatern har Erik bland annat satt upp den uppmärksammade ”Funktionell dumhet” om livet på en arbetsförmedling. Föreställningen var baserad på sociologen och arbetskritikern Roland Paulsens reportagebok Vi bara lyder - en berättelse om arbetsförmedlingen. Teatern blev också film av Erik Holmström och Fredrik Wenzel (Turist, The Square) med titeln ”Vi bara lyder”. En film som belönades som bästa kortdokumentär på IDFA 2017 och Guldbaggenominerades 2019.

– Jag blev jätteglad över att få det här priset. I mina teaterföreställningar har jag ofta sysslat med frågor om vårt förhållande till arbete. Därför är det extra hedrande att få en sån här utmärkelse av en facklig centralorganisation, säger Erik Holmström.

Årets kulturprisstipendiat, Nina Åkestam är inte bara författare utan även doktor i ekonomi, skribent och feministisk debattör. Hon debatterade som författare 2014 med boken Meningen med hela skiten (2014). Men det är framförallt för hennes bok Feministfällan (2018) som hon tilldelas TCO:s kulturstipendium. Boken är en obekväm uppgörelse med feminismens utmaningar, och en idé om hur vi ska fortsätta arbetet för en bättre, mer jämställd värld. 

Juryns motivering Erik Holmström
För ett kompromisslöst konstnärskap som förnyar och utmanar dramatiken.Erik är en regissör som ständigt hittar nya egna spår längs gamla stigar. Under jorden i Norra Sofielund i Malmö har han lyckats skapa en ny referenspunkt för dramatiken. Med sin artificiella realism förvandlar han kartong och papper till uppgivna arbetsförmedlare, engagerade medborgare och levande robotar. När Erik skapar storslagen scenkonst i miniatyr förskjuts bilden av vad som är bra teater, skådespeleri och scenspråk.

Erik har en gång sagt: ”Med små dockor blir allt annat stort.” Vi säger: ”Med Malmö Dockteater blir allt annat litet.”

Juryns motivering Nina Åkestam
För ett nytänkande författarskap som både upplyser och väcker känslor.

Nina Åkestam levererar, utan omskrivningar eller onödig elegans, en oumbärlig handledning i det svårnavigerade landskap av begrepp, konflikter och diskurser som den moderna feminismen ofta präglas av. Kampen för jämställdhet ska ske på strukturnivån och inte genom individualistiska korståg. Feministfällan är en av de viktigaste böckerna om jämställdhet på många år.

Här hittar hela listan med alla tidigare kulturpristagare.

 

Om Kulturpriset:

Juryn består av representanter från TCO:s förbund samt en representant från Konstnärliga och Litterära Yrkesutövarens samarbetsnämnd (KLYS). Prissumman är SEK 50 000 till kulturpristagaren och SEK 25 000 till stipendiaten.