TCO:s yttrande på slutbetänkandet Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid

Utbildning och omställning

Remissvar

För TCO är kunskap den allra viktigaste nyckeln till välstånd och välfärd. En välutbildad befolkning stärker tillväxt och konkurrenskraft, ökar social rörlighet och underlättar omställning. TCO har därmed sedan start arbetat för breda utbildningsinvesteringar och ett välfungerande utbildningssystem – det lägger grunden för både framtidens kompetensförsörjning och det goda samhället.

TCO har erbjudits att lämna synpunkter på Folkbildningsutredningens slutbetänkande SOU 2024:42 Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid.

Sammanfattande synpunkter

TCO välkomnar utredningens betänkande som tydligt betonar folkbildningens betydelse för demokrati, kulturliv och civilsamhälle samt dess breda samarbete med föreningslivet. Utredningen adresserar också förtjänstfullt utmaningarna med att säkerställa korrekt användning av statsbidrag och undersöker hur en bättre balans kan uppnås mellan folkbildningens frihet och de villkor som följer av att ta emot statligt stöd.

TCO delar utredningens bedömning att ökad transparens och kontroll av bidragsanvändningen är av stor betydelse för att säkerställa ett brett förtroende för folkbildningen och civilsamhället. Det ger folkbildningen bättre förutsättningar att bidra till individers och samhällets utveckling i en föränderlig tid.

Att säkerställa att kontroll och uppföljning fungerar tillfredsställande och att skattemedel används korrekt är mycket angeläget, samtidigt som det är av stor vikt att åtgärderna för ökad kontroll är effektiva, ändamålsenliga och inte alltför administrativt betungande. TCO bedömer att utredningens förslag innebär en rimlig balanspunkt där principen om armlängds avstånd mellan politik och folkbildning upprätthålls.

TCO uppskattar särskilt avsnittet slutsatser, kapitel 9–11, där utredningen tydligt beskriver de utmaningar folkbildningen står inför idag, folkbildningens avgörande betydelse för individ och samhälle och nödvändigheten av att hitta en ny balanspunkt i relationen mellan staten och folkbildningens aktörer.

Utifrån dessa slutsatser argumenterar utredningens väl för sina förslag om ny målstruktur för folkbildningen och bevarande av själförvaltningsmodellen, kombinerat med en ny modell för uppföljning och utvärdering och förstärkt kontroll av statsbidraget.

TCO tillstyrker därmed betänkandet på ett övergripande plan, detaljerade synpunkter på enskilda förslag kan läsas i remissvaret nedan.

TCO:s synpunkter på Folkbildningsutredningens slutbetänkande SOU 2024:42

Bild på Sofia Hylander

Utredare: utbildning och omställning

Sofia Hylander