TCO:s yttrande över AI-kommissionens Färdplan för Sverige
Arbetsmarknad, Utbildning och omställning
Remissvar
TCO har en positiv grundsyn på ny teknik och de möjligheter som ny teknik innebär. För att klara även den utmaning som följer av ny teknik behöver tjänstemännen bra förutsättningar för att kunna ställa om när gamla jobb försvinner och nya skapas. Den svenska arbetsmarknadsmodellen har historiskt tjänat både arbetstagare och arbetsgivare väl och båda parter har viktiga roller att fylla vid implementeringen av AI-teknik.
Tjänstemännens centralorganisation (TCO) har fått tillfälle att yttra sig över AI-kommissionens betänkande Färdplan för Sverige, SOU 2025:12, och lämnar härmed vårt yttrande.
Sammanfattning av TCO:s synpunkter
TCO har en positiv grundsyn på ny teknik och de möjligheter som ny teknik innebär. För att klara även den utmaning som följer av ny tek-nik behöver tjänstemännen bra förutsättningar för att kunna ställa om när gamla jobb försvinner och nya skapas. Den svenska arbetsmarknadsmodellen har historiskt tjänat både arbetstagare och arbetsgivare väl och båda parter har viktiga roller att fylla vid implementeringen av AI-teknik. TCO:s synpunkter innebär i huvudsak följande:
- Tjänstemännen behöver bättre tillgång till utbildning och kompetensutveckling under hela arbetslivet.
- Omställningssystemen behöver vara tillgängliga och vara till-räckligt generösa.
- Den svenska arbetsmarknadsmodellen med kollektiva förhandlingar och medarbetarinflytande är viktiga tillgångar på arbetsmarknaden och inga hinder som behöver röjas undan för en stärkt konkurrenskraft.
- Förändringar som får konsekvenser för enskildas integritet måste noga övervägas och genomföras med yttersta varsamhet.
TCO:s övergripande synpunkter
TCO är positivt till ny teknik och andra innovationer och anser att de skapar nya och bättre jobb – precis som de gjort historiskt. Att ny teknik, som AI, utvecklas och används – även i arbetslivet – är såle-des något TCO välkomnar. Samtidigt är tjänstemän en kategori på arbetsmarknaden som av flera bedöms påverkas mer än andra grupper av införandet av AI i arbetslivet.
Även om strukturomvandling hittills har lett till jobbskapande på lång sikt så kommer en del av dagens arbetskraft att drabbas i det korta perspektivet om de inte får rätt vidareutbildning som gör det möjligt för dem att möta behoven på arbetsmarknaden. Det innebär att det behövs en politik som ger möjligheter till omställning till nya arbetsuppgifter i såväl nya arbeten som i gamla.
TCO:s ordförande
Therese Svanström
Utredare: a-kassa, arbetskraftsinvandring och digitalisering
Joakim Lindström
Läs mer i samma ämne
Utbildning och omställning
TCO:s remissvar om studiestöd till personer som tvingats lämna Ukraina
TCO har fått möjlighet att yttra sig över promemorian Bättre möjligheter till studiestöd för personer som tvingats...
Arbetsmarknad
TCO:s remissvar avseende betänkande - ökad kvalitet hos Samhall och fler vägar till skyddat arbete
TCO har beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet, Ökad kvalitet hos Samhall och fler vägar till skyddat...
Arbetsmarknad
TCO föreslår nytt jobbstöd – förstärkningsjobb
Förstärkningsjobben är ett nytt arbetsmarknadspolitiskt stöd riktat till de som idag står långt från arbetsmarknaden....