Facken och civilsamhället – en motkraft i oroliga tider

Demokrati

Blogg

2025-07-02

Sommarledigheten börjar infinna sig och vi går mot vila och återhämtning. Det brukar ofta vara ett bra tillfälle att stanna upp och reflektera över den första delen av ett minst sagt händelserikt 2025.

Vi ser tyvärr en utveckling där arbetslösheten ökar, takten i klimatarbetet minskar och demokratin prövas – både i Sverige och i omvärlden. I det läget är det viktigt att påminna oss om den kraft som finns i civilsamhället och den fackliga rörelsen för att motverka den negativa utvecklingen. Vi vet att ett starkt samhälle inte byggs uppifrån – utan av oss tillsammans. Av människor som organiserar sig, tar ansvar, gör sina röster hörda och står upp för varandra.  

Starka röster i ett hårdnande samtalsklimat

När samtalsklimatet hårdnar, när misstänksamheten mot fria medier, oberoende myndigheter eller fackförbund ökar – då måste vi stå stadiga. Och det gör vi.  Det gör mig både stolt och glad. Vi har under året bland annat lyft problematiken med framväxandet av den ”tysta förvaltningen”, om tjänstemän som tystnar, remisstider som kortas och utredningsdirektiv som smalnas av. Det kommer vi fortsätta göra. Trygga tjänstemän vars kompetens ges utrymme och lyssnas på gynnar både politik, förvaltning och samhället i stort.  

Trygghet och arbete för ett hållbart arbetsliv

Ett stabilt, demokratiskt samhälle bygger också på att människor kan kännatrygghet i livet genom möjlighet till ett arbete och en egen försörjning. Därför är det så viktigt att fler får möjlighet att komma i arbete och ges förutsättningarna för ett hållbart och längre arbetsliv. Många tjänstemän planerar att gå i pension i förtid på grund av bland annat dålig arbetsmiljö, men över 800 000 kan tänka sig arbeta längre om rätt förutsättningar ges. Det handlar om bland annat mer flexibilitet och bättre arbetsmiljö.  

Grön omställning för en stark arbetsmarknad

Mer behöver också göras när det kommer till klimatet och den gröna omställningen. Vi vill se en offensiv klimatpolitik som gör att utsläppen minskar och som rustar oss med grön kompetens, trygghet och långsiktiga spelregler som gör att vi kan möta nya behov på arbetsmarknaden. För den linjen i klimatpolitiken finns en stark folklig förankring.  

Hopp och framtidstro genom facklig samverkan

Jag tror på den fackliga rörelsens förmåga att vara med och lösa de samhällsproblem vi ser idag, och jag är övertygad om att vi har en viktig roll i att skapa hopp och framtidstro. Det tar jag med mig in i sommaren för att samla kraft och fylla på med sol, bad och energi.   

Vi ses i höst – redo att fortsätta stärka tjänstemannarörelsen och därmed samhället i stort. 

Glad sommar!  

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström