Sverige måste visa klimatledarskap som ger framtidstro

Klimat

Blogg

2025-03-20

Idag presenterade Klimatpolitiska Rådet sin utvärdering av regeringens klimatpolitik - och återigen är kritiken svidande. Regeringens klimatpolitik når inte målen för minskade utsläpp, varken i Sverige eller på EU-nivå. Det är dags för regeringen att ta sitt ansvar och ge framtidstro!

Dyster bild för svensk klimatpolitik

När USA sviker den globala klimatpolitiken måste vi göra tvärtom och växla upp. Vi måste visa att det finns ledare som verkligen tar ansvar för framtiden. Vi måste också gå före och visa ledarskap inom EU, i en tid när många andra EU-länder vacklar i sin klimatpolitik.  

TCO vill precis som Klimatpolitiska rådet att Sverige ska ta ledartröjan för klimatet och för nya jobb. Sverige kan – och ska – vara ett internationellt föredöme som visar att det går att kombinera en hög sysselsättning, ett konkurrenskraftigt näringsliv och en stark välfärd med nettonollutsläpp och en blomstrande ekonomi inom ramen för planetens gränser. För att vi ska klara det måste regeringen våga stå för ett modigt och visionärt ledarskap, som pekar ut vägen mot en fossilfri framtid att längta till.  

Istället väljer regeringen rakt motsatt väg, vilket dagens rapport från Klimatpolitiska rådet visar. Rådet ger en dyster bild av den svenska  klimatpolitiken. Den kommer varken nå de svenska klimatmål eller våra EU-åtaganden. På område efter område pekar kurvan åt fel håll, inte minst inom transportområdet där utsläppen ökar kraftigt som en följd av regeringens politik. 

Förra veckan släppte också OECD sin granskning av Sveriges klimat- och miljöpolitik. Deras kritik var lika svidande. Det är bekymmersamt att Sveriges rykte som internationellt föredöme inom miljöarbetet nu suddas ut.  

Regeringen skyller ofta på ett bristande väljarstöd för att inte göra det som behövs för att få utsläppskurvan att vända nedåt. Men det stämmer inte. Undersökning efter undersökning visar att det finns ett starkt stöd hos svenska folket för att genomföra klimatåtgärder. TCO:s egna undersökningar visar att hela 7 av 10 tjänstemän är oroliga för klimatförändringarna. Lika många tycker att det är viktigt att Sverige går före andra länder. Den folkliga förankringen för en offensiv klimatpolitik finns alltså redan. 

Klimatpolitiska Rådets kritik

Vad säger då Klimatpolitiska rådet? Sammanfattningsvis räcker regeringens klimatpolitik inte för att nå Sveriges klimatmål och EU-åtaganden till 2030. Man pekar på att "vissa beslutade och aviserade insatser under 2024 var steg i rätt riktning, men de uppväger inte andra beslut under mandatperioden som bidragit till ökade utsläpp, framför allt i transportsektorn.”  

Rådet uppmanar regeringen att fatta beslut som ger förutsättningar att nå klimatmålen, och pekar på att tidsfönstret för att agera snabbt krymper. "Regeringen behöver använda befintliga, praktiskt tillgängliga styrmedel och redan utredda förslag".  

För förslag saknas inte. Såväl Klimatpolitiska rådet som OECD kommer med en rad rekommendationer som regeringen måste ta till sig. Myndigheterna har sedan tidigare tagit fram en rad förslag för att ta oss till målet om netto nollutsläpp till 2045, färdigutredda och redo att genomföras.  

Att avfärda kritik är en farlig väg att gå

Klimatpolitiska rådet består av forskare och experter inom klimatområdet. Deras uppdrag består i att granska om den förda politiken tar oss mot Sveriges klimatmål. Rådet är tillsatt inom ramen för det klimatpolitiska ramverk som 7 av 8 partier i Sveriges riksdag var med och beslutade om. Det är alltså en tung samling experter som nu, med utgångspunkt ifrån forskning, ger regeringen en svidande kritik för den förda klimatpolitiken. Det tål att understrykas eftersom flera politiska företrädare, så som statsministern och klimat- och miljöministern, tidigare har valt att förminska kritiken till åsikter framförda av särintressen. I år valde regeringen att inte ens närvara med ett statsråd på rapportlanseringen, vilket är första gången sedan rådet instiftades. Att avfärda kritik, i stället för att lyssna in, är en farlig väg att gå.  

Regeringen verkar vilja lösa "problemet" med kritiken genom att ge rådet ett utvidgat uppdrag så att man också ska "ta hänsyn till klimatpolitikens effektivitet och internationella perspektiv". Man vill också se över hur ledamöterna tillsätts. Miljömålsberedningen har getts i uppdrag att återkomma med ett sådant förslag senast i oktober i år. TCO ser en risk att rådets självständighet urholkas, och kommer noga att följa Miljömålsberedningens kommande förslag.  

Regeringen ta ert ansvar

Det är dags för regeringen att visa en väg framåt för den gröna omställningen: Ett ledarskap som står upp för klimatmålen och kan visa konkreta åtgärder för hur vi kan nå dit.  

Så kom igen nu regeringen, ta ert ansvar! Och i arbetet - glöm inte dra nytta av den kompetens och engagemang som finns i företag, organisationer, kommuner, regioner och i facken.  

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström