Är arbetsmarknadspolitiken anpassad för de nya grupper som riskerar att bli långtidsarbetslösa?
Arbetsmarknad
Blogg
2021-01-12
Coronapandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden och antalet personer som är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa har ökat kraftigt. Samtidigt finns allt fler med både utbildning och färsk arbetslivserfarenhet bland de inskrivna på Arbetsförmedlingen. Av dessa är många medlemmar i TCO-förbundens a-kassor. Ju längre tid pandemin fortsätter att påverka arbetsmarknaden desto större blir risken att även dessa grupper blir långtidsarbetslösa, vilket vore mycket allvarligt. Frågan om arbetsmarknadspolitiken är anpassad för detta är fortfarande obesvarad.
Coronapandemin har medfört rekordmånga varsel och en historiskt snabb ökning av arbetslösheten
Mycket snabbt efter att pandemin drabbade Sverige började antalet varsel om uppsägningar att öka och sedan början på mars i fjol har mer än 115 000 personer varslats. Parallellt har även både antalet nyanmälda lediga platser hos Arbetsförmedlingen och antalet sysselsatta minskat kraftigt.
Som en konsekvens av detta har arbetslösheten ökat kraftigt. Detta framgår av såväl Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökningar (AKU) som av Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik.
Detta innebär att arbetslösheten nått den högsta nivån sedan slutet på 1990-talet. Arbetslösheten noteras således högre än vad den gjorde i spåren av den globala finanskrisen 2008-2009. Därtill kommer att arbetslöshetens ökningstakt under inledningen av pandemin var bland de snabbaste som uppmätts i AKU. Jämförelsen avser säsongsrensade kvartalsdata för åldersgruppen 16-64 år vilket är den åldersgrupp som SCB redovisar längst underlag för.
Efter en viss förbättring under hösten finns nu dessvärre tecken på att läget på arbetsmarknaden åter försämras. Pandemins andra våg för med sig att aktiviteten i ekonomin bromsar in och i en färsk prognos förutspår Arbetsförmedlingen en ökning av arbetslösheten under första halvåret i år.
Allt fler långtidsarbetslösa på Arbetsförmedlingen…
Krisen på arbetsmarknaden har inneburit att antalet personer som är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa har ökat kraftigt. Sedan pandemins utbrott har antalet inskrivna långtidsarbetslösa på Arbetsförmedlingen ökat stadigt och i slutet av november i fjol hade drygt 170 000 personer varit arbetslösa i mer än 12 månader. Det nu aktuella antalet långtidsarbetslösa är det högsta som Arbetsförmedlingen uppmätt.
Samtidigt har även gruppen sökande med arbetslöshetstider på 6-12 månader ökat kraftigt – från 65 000 personer i november 2019 till drygt 100 000 personer i november i fjol. Detta innebär en ökning med närmare 60 procent. Denna ökning innebär att ett stort antal arbetssökande riskerar att bli långtidsarbetslösa, något som även Arbetsförmedlingen uppmärksammat.
I Arbetsförmedlingens prognos spås att antalet långtidsarbetslösa kan komma att överstiga 200 000 personer under 2021. Arbetsförmedlingen understryker samtidigt att utvecklingen av antalet långtidsarbetslösa beror på hur långvarig krisen blir och hur många av de långtidsarbetslösa som övergår till reguljära studier.
…innebär en stor risk för långvarig kris på arbetsmarknaden
Många av de som nu är nya arbetslösa på Arbetsförmedlingen har både utbildning och färsk erfarenhet från arbetslivet – en effekt av hur krisen slagit mot ekonomin och arbetsmarknaden. En stor grupp av dessa är medlemmar i någon av TCO-förbundens a-kassor. Mycket talar för att merparten av de som blivit arbetslösa relativt snabbt kan komma tillbaka till ett arbete när aktiviteten i ekonomin återgår till en mer normalt nivå.
Men ju längre tid krisen påverkar samhället, desto större blir emellertid risken att även personer med utbildning och erfarenhet blir långtidsarbetslösa. En hög arbetslöshet och ett växande antal långtidsarbetslösa är skadligt av flera skäl.
- Forskningen visar att personer som blivit arbetslösa en gång har större sannolikhet att bli arbetslösa på nytt. Uppföljningar visar också att de nya arbeten dessa personer får innebär lägre lön och i genomsnitt färre arbetade timmar jämfört med likande personer som inte varit arbetslösa. Detta gäller både i Sverige och internationellt.
- Forskningen visar också att chansen att komma i arbete minskar med tiden i arbetslöshet. Längre arbetslöshetsperioder försvårar möjligheterna att komma i arbete bland annat genom förlorad kompetens och missad kompetensutveckling, men också genom förlust av nätverk.
- När arbetssökande med både utbildning och erfarenhet blir långtidsarbetslösa, trängs de som redan innan krisen hade en svag sits tillbaka ytterligare och påverkas därmed särskilt negativt.
Att allt fler arbetssökande riskerar att bli eller redan är långtidsarbetslösa innebär således en ökad risk för att krisen på arbetsmarknaden blir långvarig. Långtidsarbetslösheten riskerar helt enkelt att bita sig fast.
Långtidsarbetslösheten just nu den största utmaningen på arbetsmarknaden
De långsiktigt negativa effekterna av långtidsarbetslösheten gör att den är den just nu största utmaningen på arbetsmarknaden. Detta gäller både för samhället och för individerna. Att arbetssökande med både utbildning och färsk erfarenhet från arbetslivet riskerar att bli eller redan är långtidsarbetslösa är särskilt allvarligt. För TCO är det därför angeläget att politiken fokuserar ytterligare på insatser som ökar anställningsbarheten bland de tjänstemän som berörs av krisen på arbetsmarknaden. Frågan om arbetsmarknadspolitiken är anpassad för de utmaningar som pandemin medför samtidigt som Arbetsförmedlingen genomgår en mycket omfattande reformering är dock fortfarande obesvarad.
Relaterat
Arbetsmarknad
TCO:s remissvar på Ds 2024:9 Bättre förutsättningar för utsänd statlig personal
TCO delar i huvudsak och på en generell nivå utredningens bedömningar och förslag. Det är dock beklagligt att...
Arbetsmarknad
Det behöver göras mer mot hot och våld i arbetslivet – ratificera ILO-konvention 190 nu!
I dag den 25 november är det Orange Day som är dagen då FN särskilt uppmärksammar våld mot kvinnor. TCO vill därför...
Arbetsmarknad
TCO:s remissvar på SOU 2024:41 Styrkraft för lyckad integration
TCO välkomnar huvuddelen av förslagen för en integrationspolitik som på bästa sätt påskyndar utrikes föddas...