Det behöver göras mer mot hot och våld i arbetslivet – ratificera ILO-konvention 190 nu!

Arbetsmarknad

Blogg

2024-11-25

I dag den 25 november är det Orange Day som är dagen då FN särskilt uppmärksammar våld mot kvinnor. TCO vill därför uppmana regeringen att tydligare prioritera frågor om hot och våld i arbetslivet och att som ett led i detta ratificera ILO-konvention 190, båda dessa åtgärder har potential att förbättra situationen med hot och våld mot kvinnor i arbetslivet.

Våld och trakasserier i arbetslivet i Sverige

Arbetslivet i Sverige är långt ifrån att vara en fredad zon för hot och våld. Därför arbetar TCO aktivt med frågan om anställdas utsatthet för hat, hot, våld och trakasserier. Arbetstagare är särskilt utsatta för hot och våld och kan drabbas på många olika sätt. Det kan ske genom mobbning och sexuella trakasserier mellan anställda på arbetsplatsen eller som hat och hot från tredje person (till exempel kunder och patienter) via mejl eller på sociala medier.

Det är tyvärr svårt att få en samlad bild av hela omfattningen av utsattheten som kan härledas till arbetsrelaterat hat, hot, trakasserier och våld. Så mycket tycks dock stå klart att både kvinnor och offentlig sektor är mer drabbade, även om det också förekommer i den privata sektorn. Det är därför viktigt för både jämställdheten och demokratin att man ser brett på frågan om hot och våld i arbetslivet och att den får mer av politikens uppmärksamhet.

I detta sammanhang kan den statistik som presenteras i TCO:s rapport Hatad och hotad i demokratins tjänst II (2023) bidrar till ökad kunskap om läget. Där framgår att 23 procent av tjänstemännen i offentlig sektor har utsatts för hat, hot och våld från tredje person de senaste fem åren och att det är vanligare att kvinnor utsätts än män, 26 procent av kvinnorna jämfört med 19 procent av männen har utsatts.

Mer måste göras i förhållande till arbetslivet

Även om regeringen på goda grunder har lagt mycket tid och engagemang på våld som är kopplat till gängkriminalitet och organiserad brottslighet anser TCO att det är hög tid för regeringen att nu ägna mer uppmärksamhet åt hot- och våldsfrågan i arbetslivet. Bland annat behöver arbetsgivares ansvar för hot och våld från tredje person regleras tydligare och konsekvenserna i arbetslivet av våld i nära relationer beaktas i större utsträckning.

TCO välkomnar därför att biträdande arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Paulina Bredberg lyft frågan om våld i nära relationer och också träffat TCO och övriga parter på arbetsmarknaden för att diskutera denna fråga. Utsattheten för våld i nära relationer drabbar mer kvinnor än män men är också utbrett i samhället och påverkar därför arbetslivet.

Arbetsplatsen påverkas av våld i nära relationer

På arbetsplatserna är det viktigt att tänka på att våld i nära relationer inte enbart påverkar de direkt involverades, dvs. den som utsätts och den som utövar våldet, arbetsförmåga och hälsa utan även deras arbetsmiljö. Våld i nära relationer får vanligen även andra konsekvenser, till exempel genom en ökad arbetsbelastning för kollegor med konflikt och spänningar som följd.

TCO:s erfarenhet säger att arbetsgivares förståelse för att våld i nära relationer är en arbetsmiljöfråga behöver öka. Utgångspunkten är att arbetsplatsen ska vara en trygg plats för alla anställda och där ingår även de som utsatts för sådant våld.

Det borde därför vara en självklarhet att våld i nära relationer, liksom andra risker med hot och våld på arbetsplatsen, ingår i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Lika givet som att i medarbetarsamtal ställa frågor om missbruk borde det vara att ställa generella frågor om våld i nära relationer, detta för att arbetsgivaren ska kunna erbjuda stöd och hjälp. Det är visserligen frågor som kan uppfattas som privata men som gäller förhållanden som oftast har betydelse för arbetsmiljön.

Det är hög tid för regeringen att ratificera ILO-konvention 190

ILO är ett FN-organ på arbetslivsområdet. 2009 antog ILO en konvention om att avskaffa våld och trakasserier i arbetslivet som Sverige ännu inte har ratificerat. Konventionen har ett tydligt fokus på könsbaserade handlingar, i praktiken sådant som huvudsakligen drabbar kvinnor. Den slår dessutom fast principen om allas rätt till ett arbetsliv fritt från våld och trakasserier.

Utöver att regeringen behöver satsa mer på frågor om hot och våld i arbetslivet så bör regeringen skyndsamt ratificera ILO-konvention 190. TCO är övertygat om att detta kommer att göra skillnad bland annat för det fortsatta arbetet i Orange Day-anda mot våld mot kvinnor. Konventionen är redan ratificerad av 45 länder, däribland, Norge, Danmark och Finland, och nu måste det vara dags för Sverige!

Bild på Lise Donovan

Jurist

Lise Donovan