Nyheterna i Arbetsmiljöverkets föreskrifter från den 1 januari 2025
Arbetsmiljö
Artikel
Från och med den 1 januari 2025 har Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur trätt i kraft. Vi har tagit fram en fråga-svar som stöd för tillämpningen, anpassad för TCO:s medlemmar i allmänhet och skyddsombud/arbetsmiljöombud i synnerhet.
-
Vad har hänt med Arbetsmiljöverkets föreskrifter från årsskiftet 2025?
• Arbetsmiljöverket har ändrat strukturen för sina föreskrifter (AFS:ar)
De tidigare 67 ganska tunna häften med samlade föreskrifter och allmänna råd inom skilda områden, har grupperats om till 15 mer omfattande föreskrifter. En tidigare enskild föreskrift utgör nu oftast ett kapitel i en större föreskrift. Alla föreskrifter med dess paragrafer har därmed fått nya nummer och namn.
AFS är en förkortning för Arbetsmiljöverkets författningssamling. Arbetsmiljöverkets föreskrifter fyller ramlagen, Arbetsmiljölagen, med detaljerade regleringar. Dessa innehåller tvingande paragrafer samt allmänna råd, som är rekommendationer och ger vägledning.
• Digitalisering
Parallellt med hela förnyelsen har man dessutom genomfört en digitalisering av regelverkets samtliga föreskrifter och allmänna råd, så att AFS:arna blir sökbara med enstaka ord.
-
Varför ville Arbetsmiljöverket ha en ny struktur?
Arbetsmiljöverket ville skapa ett mer enhetligt regelverk. Eftersom de gamla föreskrifterna hade tillkommit under en längre period var innehållet olika till sin utformning. Man ville också skapa en mer överblickbar struktur, och mycket tydligare ange vilken aktör som är ansvarig för att reglerna följs.
-
Vad fokuserade man på i arbetet med den nya strukturen?
• Dubbelregleringar
• Allmänna råd
• Språkgranskning
Man tog bort så kallade dubbelregleringar. Med det menas att man tog bort bestämmelser som fanns på flera platser, så att de nu i princip bara förekommer på ett ställe i regelverket. Motivet var att göra det mindre upprepande samt minska risken för olika tolkningar och därför mer rättssäkert.
De ”allmänna råden” har gåtts igenom och kortats ned. De ligger nu i direkt anslutning till de paragrafer de gäller. Mer omfattande allmänna råd har förkortats kraftigt. Vissa delar har rensats bort med motiveringen att de inte uppfyller kraven för vad allmänna råd får innehålla. Andra allmänna råd ingår nu istället i den bindande paragrafstexten.
Alla texter i regelverket har ”klarspråkbearbetats” och getts ett mer enhetligt språk. Förkortningar har skrivits ut och formella ord har ersatts av mer vardagliga. Fler rubriker och punktlistor har skapats för ökad överskådlighet och tydlighet.
-
Hur är den nya strukturen upplagd?
Den nya regelstrukturen började gälla från årsskiftet 2025, men beslutet om att de nya reglerna skulle införas togs av Arbetsmiljöverkets generaldirektör år 2023. Därför betecknas nu samtliga föreskrifter AFS 2023 (AFS 2023:1 - AFS 2023:15).
• Ansvarssubjekt
Den nya strukturen utgår från de aktörer/roller som har ett juridiskt ansvar för att reglerna uppfylls (ansvarssubjekt). Det kan antingen vara att man är arbetsgivare (eller motsvarande) eller byggherre, projektör alternativt byggarbetsmiljösamordnare.
En annan roll (ansvarssubjekt) är att man är tillverkare, importör eller distributör av vissa produkter. Föreskrifter som innehåller krav på produkter, heter alla något med ”produkt” i namnet.
• Grundläggande regler, oavsett verksamhetsområde
Som arbetsgivare eller motsvarande ska man först ta del av ”Grundläggande regler” i form av AFS 2023:1 om Systematiskt arbetsmiljöarbete och AFS 2023:2 om Planering och organisering av arbetsmiljöarbete. Den första motsvarar de tidigare SAM-föreskrifterna, medan den andra motsvarar åtta av de gamla AFS:arna, bland andra Osa, Arbetsanpassning, Våld och hot om våld och Ensamarbete.
• Övriga regler, beroende på verksamhetsområde
Efter att man tagit del av dessa ”Grundläggande regler” som gäller alla oavsett verksamhetsområde ska man som arbetsgivare gå vidare till ”Övriga regler” i form av sex olika AFS:ar, för att avgöra vilka av dem som är relevanta för sitt verksamhetsområde.
Dessa ”övriga regler” omfattar: AFS 2023:10 Risker i arbetsmiljön; AFS 2023:11 Arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning; AFS 2023:12 Utformning av arbetsplatser; 2023:13 Risker vid vissa typer av arbeten; AFS 2023:14 Gränsvärden för luftvägsexponering i arbetsmiljön; och slutligen AFS 2023:15 Medicinska kontroller i arbetslivet.
-
Hur ska man ta till sig den nya strukturen som skyddsombud?
Om din roll är skyddsombud/ arbetsmiljöombud, tar du till dig samma föreskrifter som den du samverkar med i arbetsmiljöarbetet, det vill säga oftast arbetsgivaren (eller motsvarande).
Trots att skyddsombud/arbetsmiljöombud har en mycket viktig roll i både arbetsmiljölagen och arbetsmiljöarbetet har man inte en egen ”ingång” i Arbetsmiljöverkets nya struktur, eftersom Arbetsmiljöverket valt att utgå från de roller som är juridiskt ansvariga för att regelverket efterlevs.
-
Vad innebär den nya strukturen för arbetstagare?
Skyddet för arbetstagare ska inte ha förändrats, och det ska vara samma krav för arbetsgivare.
Skyddsnivån ska också vara densamma som tidigare. De förtydliganden och förändringar som gjorts är inte är tänkta att förändra något kring ansvar och krav. Nya regler och krav införs dock gällande projektering och byggarbetsmiljösamordning, för byggherrar, projektörer och arbetsmiljösamordnare.
Vad gäller de allmänna råden som tagits bort, uppger Arbetsmiljöverket att dessa ska tas om hand och ses över i samband med att Arbetsmiljöverket tar fram stödjande materialet på av.se.
-
Vilka fördelar och nackdelar anser TCO att det finns med den nya regelstrukturen?
Fördelar
• Den förbättrade digitala sökfunktionen. Det är riktigt bra att föreskrifterna finns i ett digitalt system som kan användas mobilt. Det kan verkligen underlätta uppdraget för både nya och gamla skyddsombud.
• Större enhetlighet och samma struktur i fler delar av regelverket.
• Att man har samlat liknande områden, t ex 2023:2, 3 kap. Arbetsanpassning, 4 kap. Första hjälpen/krisstöd, 5 kap. Våld & hot och 6 kap. Ensamarbete.
•Att SAM lyfts fram både i en egen föreskrift och även tydligare i början av varje regelhäfte.
Nackdelar
• Strykningen av hänvisningar och dubbelregleringar gör att det är svårare att snabbt hitta allt som ska göras inom ett område. Eftersom en bestämmelse får finnas endast på ett ställe i regelstrukturen, gäller det att inte missa det stället i de fall regeln ska följas även inom ett annat område.
• Mer omfattande föreskrifter kan göra det svårare att hitta specifika områden.
• Nedskärningen av de allmänna råden riskerar att minska förståelsen av vad som ska utföras i praktiken, inte minst de som handlar om vikten av samverkan med skyddsombud/arbetsmiljöombud.
• Skyddsombudens/ arbetsmiljöombudens mer undanskymda roll i strukturen riskerar i värsta fall att uppfattas som att arbetsmiljöarbetet är något som arbetsgivaren i huvudsak sköter själv, trots att grunden alltid ska vara samverkan.
-
Vad ska man som skyddsombud/ arbetsmiljöombud tänka på?
Skyddsnivån och rutinerna ska vara desamma.
Du behöver därför reagera om du upplever försämringar i tillämpningen av de nya reglerna. Meddela eventuella felaktigheter eller otydligheter till Arbetsmiljöverket eller TCO:s förbund så att det kan rättas till. Om nya tolkningar görs av regelverket behöver de ifrågasättas så att vi inte riskerar onödiga tvister eller försämringar i regeltillämpningen och samverkansklimatet.
Arbetsmiljölagen gäller alltid och AFS:arna är avsedda att förtydliga dess krav. Arbetsmiljölagens 6 kap. om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare med mera har inte ändrats utan gäller fullt ut och kan/ska åberopas, det gäller till exempel
- 5 § ”Skyddsombud har rätt till den ledighet som fordras för uppdraget. Vid sådan ledighet bibehåller ombudet sina anställningsförmåner.”
- 6 § ”Skyddsombud har rätt att taga del av de handlingar och erhålla de upplysningar i övrigt som behövs för ombudets verksamhet.”
Det kan vara klokt att behålla de gamla föreskrifterna som jämförelsematerial.
Håll utkik efter vägledningar på olika områden som Arbetsmiljöverket ska ta fram.
-
Hur kan man ta till sig det nya eller hitta en viss föreskrift i det nya materialet?
På Arbetsmiljöverkets hemsida av.se finns ett omfattande och användbart presentationsmaterial om den nya regelstrukturen. Bekanta er med det nya.
Där finns också paragrafnycklar som kan användas för att enkelt ta reda på var i den nya strukturen man kan hitta en föreskrift eller paragraf från de tidigare föreskrifterna.
Fundera på hur ni i era rutiner, instruktioner och mallar hänvisar till föreskrifter, kanske finns det behov av redaktionella ändringar.
-
Vad är skillnaden mellan lag och föreskrift?
Författning är ett gemensamt namn för lagar, förordningar och föreskrifter. Författningar är bindande.
Riksdagen beslutar om lagar och regeringen utfärdar förordningar. I en lag eller förordning kan det ingå att en myndighet får utfärda föreskrifter om ett ämne eller en fråga som behöver regleras mer detaljerat.
Arbetsmiljöverket får mer detaljerat i föreskriftsform besluta om vad som gäller för arbetsmiljön. Det gör Arbetsmiljöverket i dialog med företrädare för fackförbund och arbetsgivarorganisationer.
Relaterat
Arbetsmiljö
TCO:s remissvar om förslag om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
TCO:s lämnar remissvar på förslag till ändringar i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om risker vid...
Arbetsmiljö
TCO:s yttrande på Remiss från Arbetsmiljöverket 2023/072136 gränsvärden AV
TCO har fått tillfälle att yttra sig över förslag till ändring i Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter och allmänna råd...
Arbetsmiljö
TCO:s remissvar på SOU 2024:66 Livsviktigt lärande - fler vägar till kunskap för att förebygga suicid
TCO delar utredningens bedömning att fler och bredare åtgärder behövs för att förebygga suicid. Men det är bekymrande...