Parterna har löst las-problemet, Löfven
Arbetsrätt
Debattartikel
2020-10-23
Remisstiden för den så kallade las-utredningen löper ut på måndag. Vi har två huvudsakliga invändningar mot att utredningen överhuvudtaget tillsattes, skriver Therese Svanström på Aftonbladet.se
Den första är att den inte svarar mot de problem som faktiskt finns på svensk arbetsmarknad – det är bristen på rätt kompetens som är hindret för fortsatt utveckling och tillväxt, inte att de anställda skulle ha för stor trygghet.
Men den andra, som är än viktigare, är att det är ett tydligt hot mot den framgångsrika modell som genom ansvarstagande parter, fack och arbetsgivare, garanterat både reallöneökningar, tillväxt och ordning och reda på arbetsmarknaden i decennier. Av Januariavtalet framgår det att om parterna kommer överens så har det företräde. Parterna har löst det.
Redan i samma stund som Januariavtalet presenterades för snart två år sedan var kritiken från oss och andra fackliga organisationer massiv.
Det som gjort den svenska arbetsmarknadsmodellen så framgångsrik är den låga graden av politisk inblandning. Politikens roll är och ska vara minimal. Vissa grundläggande spelregler kan sättas.
Problem uppstår när politiken ensidigt får för sig att ändra på reglerna. Om reglerna behöver utvecklas är det en fråga i första hand för fack och arbetsgivare, inte för politiker – oavsett färg. Det är ett tydligt budskap från TCO till samtliga partier i Sveriges riksdag.
Bevis på framgången finns både i hur svensk ekonomi och arbetsmarknad har utvecklats i ett längre perspektiv. Men vi behöver bara se tillbaka på det gångna året och hanteringen av pandemin och dess följdverkning för att inse förtjänsterna. Förhandlingar har genomförts skyndsamt och nya kollektivavtal har tecknats på löpande band. Ansvarstagande har, som alltid, präglat parternas arbete.
En annan av modellens styrkor är dess stora flexibilitet. TCO:s förbund i privat, kommunal, och statlig sektor har med sina motparter och tillsammans med förbund från andra centralorganisationer, ingått avtal och överenskommelser på bland annat anställningsskyddets område. Det innebär att det finns partsreglering eller förslag till den sortens regleringar som politiken måste förhålla sig till.
Las-utredningen ger inga svar på hur en av de stora frågorna på svensk arbetsmarknad ska lösas.
Den finns en skriande brist på personer med rätt kompetens inom samtliga sektorer. Företag kan därför inte utvecklas på de sätt de skulle vilja och behöver. I offentlig sektor ser vi hur det råder stor brist på många yrkesgrupper. Att tro att vi får fler ingenjörer, sjuksköterskor eller lärare genom att det blir lättare att säga upp dem är ett feltänk av enorma proportioner.
Om regeringen står fast vid att den vill göra förändringar i det lagstadgade anställningsskyddet måste den gå vidare med de avtal och överenskommelser som finns mellan parterna på arbetsmarknaden, inte betänkandets förslag. Januariavtalet säger dessutom tydligt att om parterna löser det ska regeringen lägga förslag i linje med parternas förslag. Då parterna har löst det förutsätter TCO att utredningens förslag inte kommer att leda till lagstiftning.
Vi lever i tider då parternas ansvarstagande har avgörande betydelse för individers trygghet, företag och organisationers förmåga att skapa tillväxt och välfärd och landet Sverige att utvecklas med kunskap och kompetens. Se till att politiken inte urholkar det ansvarstagandet genom snabba men ineffektiva lösningar – på problem som inte finns.
Therese Svanström, ordförande TCO
Läs mer vad TCO tycker om las-förslaget
Arbetsrätt
En moderniserad arbetsrätt
En bärande del av partsmodellen, i betänkandet kallad den svenska arbetsmarknadsmodellen, är den avgörande roll som...
Arbetsrätt
TCO säger nej till las-utredningen - parterna har löst det
TCO lämnade på fredagen in sitt remissvar på den så kallade las-utredningen. Hela betänkandet avstyrks. Om regeringen vill göra...
Relaterat
Arbetsrätt
Slarva inte bort utredningen om säkerhetsprövning
Det är mycket glädjande att utredaren Cathrine Lilja Hansson nu föreslår att arbetstagare ska kunna överklaga ett...
Arbetsrätt
TCO:s remissvar på betänkandet Signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet
I remissvaret lyfter TCO att lagstiftningen måste innehålla ett robust skydd för den personliga integriteten, att det...
Arbetsrätt
TCO:s remissyttrande över promemorian Utökade möjligheter till registerkontroller för Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och myndigheterna inom Sveriges Domstolar
TCO har beretts tillfälle att yttra sig över promemorian. TCO lämnar kommentarer och synpunkter på de förslag eller...