TCO:s yttrande över Bättre migrationsrättsliga regler för forskare och studenter

Arbetsrätt, Utbildning och omställning

Remissvar

TCO är positiva till de flesta av utredningens förslag och bedömningar som underlättar för utländska forskare och studenter att forska och studera i Sverige.

TCO har fått möjligheten att yttra sig över promemorian Bättre migrationsrättsliga regler för forskare och studenter (Ds 2024:31). TCO är positiva till de flesta av utredningens förslag och bedömningar.

TCO är däremot delvis kritiska till de förslag som riktar sig mot utländska studenter och på olika sätt ska motverka missbruk av uppehållstillstånd för studier. Dels ställer vi oss frågande till omfattningen av missbruket av uppehållstillstånd för studier, dels frågande till om enstaka förslag kan motverka det missbruk som utredningen vill åtgärda

TCO:s övergripande synpunkter

Arbetstagare som arbetar i Sverige med olika tillstånd för arbete fyller en förhållandevis liten men viktig roll på den svenska arbetsmarknaden. Sett till helheten är de en liten del av den totala arbetskraften men fyller en viktig funktion i vissa branscher eller yrken där bristen på arbetskraft är stor. På längre sikt är den demografiska utvecklingen i Sverige med en åldrande befolkning och ett lägre barnafödande en långsiktig utmaning för den svenska arbetskraftsförsörjningen.

TCO ser flera fördelar med relativt generösa system för utländska medborgare att arbeta, forska och studera i Sverige vilket vi menar på både kort och längre sikt bidrar till den svenska arbetskraftsförsörjningen. En fördel med generösa system för forskning och studier är att studenter tenderar att i högre grad stanna en längre tid och arbeta i Sverige än de högutbildade arbetskraftsinvandrare som kommer till Sverige för att arbeta.

En baksida med generösa system är risken för fusk, missbruk och utnyttjande av arbetstagare på arbetsmarknaden. Det kommer alltid att finnas de som utnyttjar generösa system och de som utnyttjar dem som befinner sig i en beroendeställning eller svag position. TCO:s ingång i frågan är därför att utvecklingen av våra regelverk behöver innebära starka och solida system som klarar av att samtidigt tillåta både en god arbetskraftsförsörjning och ett starkt skydd för den enskilda.

För att utländska forskare och studenter ska vilja komma till Sverige, krävs att Sverige är attraktivt för dem på flera sätt. För TCO – och vad gäller detta yttrande – betyder det att de system som vi bygger inte får vara för krångliga och svåröverskådliga, eller för den delen ta sin utgångspunkt i att utlänningar som kommer till Sverige för att forska, studera eller arbeta, egentligen gör det för att de vill fuska och utnyttja våra gemensamma system. TCO vill inte förminska de problem med fusk och missbruk av till exempel uppehållstillstånd eller andra system som ändå finns. TCO vill helst bidra till att balansera diskussionen och att de förslag som genomförs för att motverka det missbruk som finns står i proportion till de problem de är avsedda att motverka, är praktiskt genomförbara och inte skapar olägenheter för de forskare, doktorander och studenter som vi vill attrahera till Sverige. TCO:s utgångspunkter i våra synpunkter på förslagen i denna promemoria är att trygga förhållanden, förutsebara och överskådliga regelverk ger de bästa förutsättningarna för att kunna attrahera utländska forskare, doktorander och studenter till Sverige samtidigt som vi motverkar flera former av missbruk.

Läs hela TCO:s remissvar

Bild på Joakim Lindström

Utredare: a-kassa, arbetskraftsinvandring och digitalisering

Joakim Lindström