”Kritiska tjänstemän tystnar av rädsla för repressalier”

Demokrati

Debattartikel

2025-04-23

Tjänstemän avfärdas som aktivister, för att de följer lagarna. Myndigheter får skulden för att de genomför politikers beslut. Och utredningsväsendet används för rena beställningsjobb. Kvaliteten på besluten i svensk förvaltning hotas – och många är rädda att ställa kritiska frågor, skriver Jon Nyhlén, docent i statsvetenskap, och TCO:s ordförande Therese Svanström.

Nedmonteringen av en demokrati sker sällan över en natt. I stället är det små steg som långsamt förskjuter maktbalansen – krympta remisstider, ökad politisk detaljstyrning och ett minskat utrymme för tjänstemännens sakexpertis. Sverige är inte USA men när experter och myndigheter marginaliseras måste vi vara vaksamma. För när en offentlig förvaltning tystnar är det inte bara ett tecken på ökad rädsla hos tjänstemännen – det är också ett hot mot demokratins kärnfunktioner.

Och det är vad som nu pågår. Det framgår av rapporten Tyst förvaltning, som vi tillsammans tagit fram.

Resultatet visar att en förskjutning skett i balansen mellan de förvaltningspolitiska principerna. Effektivitet har under decennier prioriterats på bekostnad av opartiskhet, rättssäkerhet och saklighet. Obalansen blir särskilt tydlig i Tidöavtalet där ”effektivitet” förekommer 41 gånger, ”rättssäker” fyra och ”saklighet” inte finns med alls. Vår slutsats är att denna obalans i förlängningen hotar demokratins förmåga att fatta välgrundade beslut i medborgarnas tjänst...

 

Läs hela debattartikeln och TCO:s förslag på DN.se.

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström