Måste vi lyssna på experterna?
Demokrati
Event
2025-04-24
Vad händer när tjänstemän, chefer och myndigheter blir allt tystare? I det här webbinariet som belyses de problem som uppstår när förvaltningen tystnar – när tjänstemän inte vågar eller kan bidra med sin kunskap. Du kan se hela webbinariet här.
Välkommen till ett webbinarium som lyfter de problem som uppstår när förvaltningen tystnar. I centrum för seminariet står rapporten Tyst förvaltning, skriven av Jon Nyhlén, docent i statsvetenskap.
Rapporten visar att de förvaltningspolitiska reformer som genomförts under åren har lett till tystare chefer, tjänstemän som har svårare att uttrycka sina åsikter och myndigheter som inte svarar på remisser eller blir mer diffusa i sin kritik. En förflyttning har skett där tjänstemän är mer lojala mot chefen och myndighetens varumärke än mot själva demokratiuppdraget – det vill säga uppdraget att förverkliga de beslut som politiker har fattat.
– Det måste finnas engagerade, opartiska och kunniga tjänstemän för att ett samhälle ska fungera. En tyst förvaltning är ett symtom på att något inte står rätt till. En tyst förvaltning är en tyst demokrati, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.
Medverkande:
- Louise Bringselius, docent i organisation och ledning
- Jon Nyhlén, docent i statsvetenskap
- Therese Svanström, TCO:s ordförande
- Mattias Svensson, Ledarskribent Svenska Dagbladet
- Anna Hedenmo, moderator
Videon är ungefär 45 minuter lång.
Rapport: Tyst förvaltning. Roller, reformer och konsekvenser för demokratin.
Rapport: Tyst förvaltning. Roller, reformer och konsekvenser för demokratin.
Rapporten belyser de senaste årens förvaltningspolitiska reformer och dess påverkan på tjänstemannarollen. Reformerna har gjort det svårare för offentliganställda att uttrycka avvikande åsikter, samtidigt som myndigheter i allt högre grad ser sig som vanliga organisationer snarare än bärare av ett demokratiskt uppdrag
Lyssna på Framtiden pågår
Lyssna på Framtiden pågår
I senaste avsnittet av podden Framtiden pågår pratar Charlotta Helge, samhällspolitisk chef på TCO om effektivitet, ledarskap och tillit med Cecilia Lejon, tidigare kommundirektör och Degmo Daar, expert på hållbara bolag. Inom offentlig sektor kan ängslighet bland tjänstemän och chefer hindra dem från att våga göra fel eller ta till sig tilliten, vilket utgör ett indirekt hot mot demokratin.
Kommunikationsstrateg
Hanna Elving
Läs mer i samma ämne
Demokrati
Vad är den stora ineffektiviseringen?
Den stora ineffektiviseringen är ett begrepp som TCO använder för att åskådliggöra hur tjänstemän kan påverkas av...
Demokrati
TCO:s yttrande SOU 2025:2 Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter
Justitiedepartementet har skickat betänkandet Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter på remiss. TCO...
Demokrati
”Kritiska tjänstemän tystnar av rädsla för repressalier”
Tjänstemän avfärdas som aktivister, för att de följer lagarna. Myndigheter får skulden för att de genomför politikers...