Familjeveckan behövs både för arbetare och tjänstemän

Jämställdhet

Blogg

2019-10-10

Det är jättebra att den nya socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi tydligt prioriterar införandet av familjeveckan under mandatperioden. Det finns stora behov av en reform som underlättar för alla föräldrar att få ihop livspusslet. En sådan reform ger inte bara positiva effekter på kort sikt i form av minskad stress och stressrelaterad ohälsa bland föräldrar och barn, den kan även på lång sikt leda till ökad jämställdhet på arbetsmarknaden, minskade inkomstskillnader mellan könen och ökad tillväxt. 

Det bygger på att reformen blir ett steg bort från den vanligt förekommande normen att barnfamiljernas livspussel går ihop tack vare att kvinnor arbetar deltid. Om kvinnor och män delar mer lika på föräldraskapet, och politiska reformer hjälper föräldrarna att få tiden att räcka till samtidigt som arbetslivet görs mer föräldravänligt, kommer både kvinnor och män att kunna arbeta heltid i lika hög grad. Vilket betyder ett ökat antal arbetade timmar i samhället och därmed högre tillväxt och mer skatteintäkter som kan komma alla till del. 

Kvinnor står idag för merparten av det deltidsarbete som utförs. Få män arbetar deltid. Den offentliga statistiken visar att den vanligaste orsaken till att kvinnor i tjänstemannayrken arbetar deltid är vård av barn, medan den vanligaste orsaken bland arbetarkvinnor är att heltidstjänst saknas. Frågan är om arbetarkvinnor med barn också skulle gå ner i arbetstid och arbeta deltid för att få ihop livspusslet under barnens uppväxt, även om de formellt hade en heltidstjänst i botten?

Nyligen lät vi Novus ställa frågor om arbetslivet ur ett föräldraperspektiv till tjänstemän i offentlig sektor med barn under 12 år. I undersökningen svarar nära hälften av kvinnorna att de gått ner i arbetstid för att lättare kunna kombinera arbete och föräldraskap. Bland de privatanställda kvinnorna svarar 40 procent att de gjort det enligt Unionens undersökning. Bland männen är det inte lika vanligt, 27 respektive 18 procent svarar att de gått ner i arbetstid för att få ihop livspusslet. De här uppgifterna säger dock inte något om hur mycket och hur länge som de har minskat sin arbetstid och det är inte osannolikt att det finns könsskillnader även där.

Vi ser att alla föräldrar - både arbetare och tjänstemän - har behov av en reform som underlättar för dem att få ihop livspusslet. I undersökningen som TCO nyligen lät Novus genomföra svarar en av sex tjänstemän i offentlig sektor att de varje dag är stressade och upplever att tiden inte räcker till för att hinna med både arbete och föräldraskap. Och hälften svarar att de är så stressade minst en gång i veckan.

Tjänstemän har visserligen oftare flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete jämfört med arbetare. Men inom TCO-förbunden samlas även många yrkesgrupper som inte har de möjligheterna, till exempel sjuksköterskor i hälso- och sjukvården och receptarier på apoteken. Familjeveckan behövs för att tiden ska räcka till och för att undvika ohälsosam stress. Det är inte enbart av godo med ett flexibelt och många gånger gränslöst arbetsliv där arbetsuppgifterna och arbetstiden ofta saknar tydliga gränser. Lösningen på barnfamiljers livspussel ska inte behöva vara att kvinnor i tjänstemannayrken går ner i arbetstid och inte heller att kvinnor i arbetaryrken blir kvar i deltidstjänster.

Som TCO har påtalat flera gånger tidigare är familjeveckan en reform i rätt riktning, men socialförsäkringsministern borde tänka ett par varv till kring den närmare utformningen innan reformen sjösätts. Det är bra att dagarna som ingår i familjeveckan är individuella. Det gynnar ett jämställt föräldraskap. Det är också bra att fler dagar ges till vårdnadshavare med ensam vårdnad om barnet. Men i flera delar ser vi förbättringspotential.

För det första är det inte ”nya” lediga dagar som behövs. Klart bättre vore att omvandla de 90 lägstanivådagarna inom föräldraförsäkringen till dagar med högre ersättning att tas ut under barnens uppväxt. Vi har kallat vårt förslag, som familjeveckan delvis liknar, för föräldratidsdagar.

För det andra borde dagarna utgå per barn och inte per familj för att bättre svara mot de behov som finns. Familjer med flera barn upplever oftare stress än familjer som har ett barn. Vår Novus-undersökning visar att de som har flera barn oftare känner sig stressade och upplever att tiden inte räcker till för att hinna med både föräldraskap och arbete. Att dagarna ges per barn vore också mer rättvist ur ett barnperspektiv.

För det tredje vore det smart att införa familjeveckan i samband med en reformering av föräldraförsäkringen. Då kan vi få ett sammanhållet tydligt regelverk kring de regler som styr föräldraledighet, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning. Regelsystemet behöver vara överblickbart och begripligt för både föräldrar och arbetsgivare.

Det är också viktigt att se till att familjeveckan kan fungera bra ute på arbetsplatserna. TCO föreslår därför att reglerna kring itll exempel ledighetens förläggning ska kunna regleras i kollektivavtal så att man får lösningar som passar inom respektive bransch.

Summa summarum: familjeveckan behövs och är viktig för barnfamiljer bland både arbetare och tjänstemän (ja, egenföretagare och kombinatörer också för den delen). Och det finns klara fördelar med att göra familjeveckan mer lik TCO:s förslag om föräldratidsdagar. På sikt är det en reform som hela samhället tjänar på genom ökad jämställdhet och tillväxt.

 

Bild på Åsa  Forsell

Utredare: jämställdhet

Åsa Forsell